Банкіри оплатять метри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри оплатять метри

Кредит&Депозит
2093
Мінрегіонбуд не втрачає надії переконати банкірів надати дешеву іпотеку. У цю середу прем'єр-міністр Микола Азаров проведе нову розширену нараду з питань кредитування завершення будівництва житла за участю представників Нацбанку і 15 крупних банків.
За словами Володимира Яцуби, голова НБУ Володимир Стельмах пообіцяв йому гроші: "Він мені по телефону сказав, ми готові для розмови. Сьогодні вільних коштів у банках України є 17 млрд. грн. Я йому направив повний аналіз недобудованих об'єктів - 786 об'єктів". Яцуба сказав, що "наполягатиме на кредитуванні забудовників лише з позитивною кредитною історією під 12-14% річних". При цьому міністерство має намір частково або повністю компенсувати процентну ставку за рахунок власних коштів, передбачених в держбюджеті на житлові програми. "Впродовж цього місяця всі вже відчули зміни ситуації в реалізації житла на ринку. Ми відчуваємо це і в продажах будматеріалів. Явне переміщення пішло", - зазначив міністр.
Нагадаємо за підрахунками відомства, будинків з мірою готовності більше 50% - в країні близько 1 тис. Для їх добудови необхідно 8,5 млрд. грн. Будівель, готових більш ніж на 70%, удвічі менше - 466 будинків, на які необхідно близько 4 млрд. грн.
"Потрібно розуміти природу цієї вільної ліквідності. Якщо поглянути на зобов'язання банків, то ви практично не побачите там гривневого депозиту "тривалістю" більше двох років. Облігаційні або синдиковані позики мають теж коротку дюрацію. Ви не змусите розумний банк з нормальним ризик-менеджментом видавати короткі зобов'язання у вигляді іпотечних кредитів завдовжки мінімум п'ять років. Звідси і високі ставки на іпотеку - це плата за розриви в термінах ліквідності банків. Довше і дешевше фінансування доступне іноземним банкам, але у валюті. При цьому кредитувати у валюті фізичних осіб зараз не можна", - пояснив Євгеній Гребенюк, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". "ЭИ" повідомляли, що Володимир Стельмах вже говорив, що будівельники повинні розраховувати на кошти населення, які повинні скласти близько 70% загального обсягу фінансування із житлових програм. Оскільки, за даними НБУ, в населення на руках є 150 млрд. грн. і $480 млрд. І що теоретично можна отримати кінцеву ставку за кредитом банку-учасника в 15-16% річних при ставці рефінансування 12,25%. Але самі фінустанови не сильно доки рвуться брати участь в пільговому кредитуванні.
Пізніше заступник міністра будівництва Дмитро Ісаєнко говорив, що за новою житловою програмою держава профінансує лише 30% вартостей недобудов і лише за умови, що на всі квартири будуть знайдені покупці.
"Наполягати" на кредитуванні під 12-14% річних уряд зможе, лише працюючи з держбанками. "Вважаю, переконати комерційні банки в необхідності відновлення кредитування забудовників зараз буде доволі складно. Головна причина, що обмежує платоспроможність будівельників, - відсутність платоспроможного попиту на житло при поточному рівні цін і відсутність доступної іпотеки", - вважає аналітик ІК BG Capital Олександр Романов.
"Адміністративними методами можна змусити щось зробити держбанки, але це не матиме ефекту. Потрібно створювати механізми - в першу чергу механізми хеджування валютних ризиків для банків, аби дати можливість іноземним банкам кредитувати на значний термін в гривні. Менш бажана дорога - повертати валютне кредитування, але до чого це може привести, всі побачили в 2008-2009 рр. На довшу перспективу країні потрібна пенсійна реформа як повітря. Пенсійна система може стати з часом основним джерелом довгої гривні (і дешевих кредитів)",- говорить Євгеній Гребенюк.
"Для того аби іпотека стала дешевою, окрім наявності дешевого ресурсу в банку, необхідно також аби з іпотекою асоціювався мінімальний ризик. Банки повинні побачити позитивну динаміку розвитку подій - стабільне зростання доходів в населення, відсутність значних цінових коливань на ринку нерухомості, зменшення частки проблемних кредитів в існуючому кредитному портфелі. Оскільки в поточному році частка проблемних кредитів все ще зростала, швидше за все, про доступну іпотеку в поточному році говорити не доведеться", - резюмує Олександр Романов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас