"Ъ": "Газпром" почав погано продаватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Газпром" почав погано продаватись

Енергетика
1344
В лютому найбільший постачальник газу до Європи - "Газпром" - вперше поступився своїми позиціями Норвегії і Катару. У "Газпром експорті" чекають відновлення попиту до 2012 року, але аналітики не виключають, що російська компанія надовго втратила лідерство. В цьому випадку паливо подешевшає і для України, упевнені експерти.
В звітності Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) за лютий говориться, що в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (об'єднує держави-члени ЄС, окрім країн Балтії, колишньої Югославії, Болгарії і Румунії, а також Швейцарії та Туреччини) Росія продала 11,3 млрд кубометрів газу, що на 9% менше в порівнянні з докризовим лютим 2008 року.
В цей самий період Норвегія надала 9,1 млрд кубометрів, наблизившись впритул до лідера ринку "Газпрому" і збільшивши продажі на 31% до рівня лютого 2008 року. Сумарно з Катаром, за даними МЕА, норвежці продали на 2,6% більше (11,6 млрд кубометрів), ніж Росія, тоді як в лютому 2008 року - на 44% менше росіян (13,1 млрд кубометрів).
"З кожним місяцем 'Газпром' все більше програє Норвегії і Катару, які в кризовий 2009 рік надали покупцям знижку на газ, прив'язавши формулу ціни до спотових продажів", - говорить глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Конкуренція з Катаром, на думку експерта, загострюватиметься і далі: зменшення ціни на російський газ недостатньо - він залишається одним з найдорожчих на європейському ринку.
У II кварталі, стверджує Корчемкін, середньоєвропейська ціна російського газу дорівнює $295 за тисячу кубометрів, тоді як катарський коштує менше $200, а норвезький - $230-250.
В "Газпром експорті" підтвердили, що постачання до Європи доки "об'єктивно менші, ніж у докризовому 2008 році, коли обсяг вжитку був один з найбільших при високих цінах на нафтопродукти, до котирувань яких прив'язана ціна російського газу". За контент-прогнозом, відновлення попиту повинне статися в 2012 році, вважають в російській компанії.
Україна може скористатися втратою "Газпромом" позицій на європейському ринку, вважає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. "Зараз російська монополія спирається на те, що альтернативи її газу немає. Але якщо ситуація в ЄС зміниться, в компанії буде надлишок палива, що дозволить сподіватися на її зговірливість в переговорах з Україною", - говорить Рябцев. "У Західній Європі вже є спотовий ринок. Після того, як Хорватія і Україна побудують термінали із перевалки ЗПГ, він з'явиться і в Східній Європі. Це означатиме новий етап відносин з російською монополією", - стверджує член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас