МВФ вказує на збільшення бюджетних ризиків для розвинених країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вказує на збільшення бюджетних ризиків для розвинених країн

Казна та Політика
363
Розвинуті країни, не дивлячись на пожвавлення економіки після кризи, повільно знижують дефіцити бюджетів і продовжують нагромаджувати борги, констатував Міжнародний валютний фонд (МВФ) в своєму огляді бюджетної політики країн-членів Fiscal Monitor.
"Бюджетні ризики в порівнянні з листопадовим оглядом зросли, особливо в розвинених економіках, через три причини: фундаментальні бюджетні чинники, зростання уваги фінансових ринків до бюджетних проблем, слабкий прогрес в розробці бюджетною exit strategy", - говориться в документі, розміщеному на сайті Фонду.
Якщо рівень держборгу не вдасться знизити до докризового рівня, це скорочуватиме рівень потенційного зростання розвинених економік більш ніж на половину процентного пункту щороку, попереджають експерти МВФ.
Поки в середньому ситуація з бюджетами в розвинених країнах продовжує погіршуватися, і середній рівень дефіцитів зменшуються повільніше, ніж очікувалося Фондом в листопаді: він досягне в 2010 році 6% ВВП проти 6,7% ВВП торік.
"Поки небагато країн досягли прогресу в згортанні заходів бюджетної підтримки економіки; у тих країнах, де оголошені орієнтири на зниження рівня бюджетного дефіциту, часто відсутні подробиці, на підставі чого це буде зроблено", - говориться в огляді.
Якщо продовжиться нинішня тенденція, середній рівень співвідношення держборгу до ВВП, що сильно піднявся в ході кризи, зросте до 2015 року в розвинених країнах ще на 20 відсоткових пунктів і досягне приблизно 110% ВВП.
Щоб досягти зниження рівня держборгу менш ніж 60% ВВП до 2030 року і уникнути негативних наслідків високих держзапозичень для економіки, розвиненим країнам необхідно зменшити витрати на 8,7% ВВП.
МВФ пропонує як можливі заходи підвищення ПДВ в США і Великобританії, скорочення пільг з цього податку.
В той же час відносно країн, що розвиваються, прогнози МВФ виглядають оптимістичніше. Експерти чекають, що тут середній рівень держборгу до ВВП почне знижуватися вже з 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас