"Ъ": Президенти пройдуть по бойовим місцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Президенти пройдуть по бойовим місцям

Казна та Політика
488
Сьогодні до Києва з офіційним візитом прибуде президент Російської Федерації Дмитро Медведєв. Найнесподіванішим пунктом його програми виявилися відвідини Меморіалу пам'яті жертв голодомору. Із запланованих підсумків візиту окремої уваги заслуговує заява президентів України і Росії про придністровське врегулювання, що суперечить позиції Євросоюзу з цього питання.
Характерною рисою візитів до України Дмитра Медведєва є труднощі з формуванням його робочого графіка. Так, програма візиту Медведєва до Харкова повністю змінилася в ніч перед його прильотом. Цього разу графік візиту російського президента до Києва, за словами дипломатів, які брали участь в його формуванні, за останній тиждень змінювався більше десяти разів і був остаточно погоджений лише в неділю опівдні.
Кілька разів призначали і скасовували зустріч Дмитра Медведєва з представниками українського і російського бізнесу. За підсумковим варіантом програми, цей захід відбудеться у вівторок в готелі Hyatt за участю Віктора Януковича. За інформацією Комерсант-Україна, Москва тричі змінювала вуз, де російський гість повинен прочитати лекцію українським студентам. У результаті був обраний Київський національний університет ім. Шевченка. Однак відвідини Чорнобиля вирішили відмінити.
Головна ж несподіванка пов'язана з протокольною частиною. Дмитро Медведєв і Віктор Янукович, всупереч традиції, зустрінуться не на Банковій, а на площі Слави, після чого відвідають Могилу Невідомого Солдата, пам'ятник Івану Кожедубу і Меморіал пам'яті жертв голодомору. "До останнього дня не вірилося, що 'Голодомор' залишиться в графіці. Він кілька разів зникав звідти", - поділився з один із співрозмовників.
Варто зазначити, що вимогу про обов'язкові відвідини главами держав Меморіалу пам'яті жертв голодомору в ході офіційних візитів ввів Віктор Ющенко незадовго до закінчення своїх президентських повноважень. Згідно з діючим указом, Медведєв повинен запалити свічку біля пам'ятника, а потім власноручно посадити кущ калини на схилі Дніпра. Чи буде виконаний російським гостем останній протокольний пункт, невідомо.
Як і заявляв раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, під час візиту буде підписано п'ять договорів - про демаркацію українсько-російського кордону, співпрацю за проектом ГЛОНАСС, партнерство банків ВТБ і Укрексімбанку, а також дві угоди про взаємодію в гуманітарній сфері. План подальших дій Києва і Москви міститься в протоколі засідання міждержавної комісії, який буде підписано за підсумками зустрічі президентів. Окрім іншого, глави держав оприлюднять дві спільні заяви, які також мають статут офіційних документів, - з питань європейської безпеки і придністровського врегулювання.
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко раніше зазначив, що в останній заяві "сенсацій не буде". Тим часом джерела стверджують: у цьому документі є положення, що викликає протиріччя між Києвом і Брюсселем.
В минулий понеділок низка російських ЗМІ повідомили, що Україна і Росія нібито мають намір відмовитися від продовження мандата місії європейських спостерігачів EUBAM, а також вирішити митне оформлення вантажів з країною походження "Придністров'я". Це означало б кардинальну зміну нинішнього формату врегулювання. Після цих публікацій Єврокомісія звернулася до МЗС України і Росії з проханням пояснити ситуацію. "І нас запевнили, що таких змін не буде", - повідомило джерело в Єврокомісії.
Але одна розбіжність позицій Києва і Брюсселю в заяві все ж залишилася. "Йдеться про задекларовані терміни заміни нинішньої миротворчої місії на місію ОБСЄ", - повідомив співрозмовник. У заяві Януковича-Медведєва буде фраза про те, що миротворці ОБСЄ повинні з'явитися в Тирасполі лише після врегулювання конфлікту між Молдовою і Придністровською Молдавською республікою (ПМР). А Брюссель наполягає на тому, аби заміна миротворчої місії відбулась якомога раніше. "Поява контингенту під егідою ОБСЄ сама по собі могла би прискорити вирішення конфлікту. Той підхід, який пропонують Київ і Москва, ускладнить переговори", - вважає представник Єврокомісії.
Українські дипломати дотримуються іншої думки і посилаються на спільну заяву президентів Молдови, ПМР і Росії від 18 березня 2009 року, де також декларується згода не змінювати формат миротворчої місії до вирішення конфлікту. У Брюсселі ж зазначають, що за минулий рік в Кишиневі змінилася влада, і "необхідно почекати підтвердження цієї позиції з боку нового керівництва".
Публічний конфлікт Києва і Брюсселю не очікується, підкреслюють співрозмовники. "Питання миротворців дуже делікатне. Швидше за все, ми утримаємося від протестів", - стверджують в Брюсселі. Тим часом розбіжність з питання ПМР стала знаковим етапом у взаєминах України і ЄС. Якщо при колишній владі Київ беззаперечно приєднувався до всіх міжнародних ініціатив Брюсселю, то тепер, мабуть, відмовився від цього підходу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас