Влада хоче тримати ціну на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада хоче тримати ціну на бензин

Енергетика
1033
Суперечливі відомості приходять з бензинового фронту. З одного боку, ринок готується до прийняття закону про підвищення акцизів на бензин (планується підвищити на 60 копійок на літр). Трейдери вже попередили, що ціни підвищуватимуть. З іншого боку, на європейському ринку нафтопродукти дешевшають (через падіння цін на нафту з $85 до $75 за барель), а уряд звинувачує торговців паливом в надприбутках і говорить, що не дасть їм підняти ціни.
На думку заступника директора НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, А-95 дорожчатиме протягом місяця після підвищення акцизів приблизно на 10 коп. за літр за тиждень. Тобто до кінця червня він коштуватиме 8,50-8,60 грн./л. "Звичайно, уряд спробує не допустити підвищення цін, але це складно буде зробити, тому що є формула розрахунку, затверджена експертною комісією при Кабміні", - говорить Рябцев.
Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн вважає, що здешевлення нафти в світі компенсує приблизно половину можливого підвищення ціни бензину через акциз. "Буде поступове зростання не на 60 коп. за літр, а на 30-40. На 10-15 коп. подорожчає і дизпаливо", - говорить він.
В той же час наше джерело в Мінпаливенерго стверджує, що уряд не допустить подорожчання: "Застосовуватимемо адміністративні методи, наприклад, суворий контроль якості бензину, дотримання вимог пожежної безпеки, охорона праці. Дамо зрозуміти, що треба ділитися з народом прибутком, який через фірми-посередники досягає 30-40%. Отже, нафтотрейдери непогано зароблятимуть, навіть якщо і не піднімуть ціни після підвищення акцизу".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас