Митниця допомогла Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця допомогла Нацбанку

Валюта
1609
Надходження валюти забезпечило повернення капіталу, що репатріював з України, а також митниця. Майже повсюдна зміна особового складу на багатьох посадах призвела до того, що потік імпорту виявився заблокованим.
В квітні сальдо інтервенцій НБУ на міжбанківському ринку склало $1,32 млрд. Це на $365 млн. більше, ніж в березні, коли почалось надходження капіталу до України, викликане закінченням виборів президента.
"Другий місяць поспіль спостерігається стабільність національної валюти. Нацбанк підтримує курс гривні від ревальвації на рівні 7,9250 грн../$1. Він агресивно викуповує всю валюту без обмежень, і стерилізує випущену в обіг гривню через продаж депозитних сертифікатів і ОВДП. Можна сказати, що він використовує практично всі доступні інструменти", - розповів заступник голови Фінбанку Дмитро Дребот.
Надходження валюти до України формується за рахунок декількох джерел. "Спочатку нерезиденти заводили. Потім нещодавно Ощадбанк Росії закачав валюту на поповнення капіталу банку", - назвав деякі джерела заступник голови однієї з крупних установ.
Також, як зазначається в оприлюдненій вчора записці НБУ, до України йдуть експортні надходження, які перевищили обсяги платежів з імпортних контрактів.
"Це сприяло формуванню позитивного сальдо надходжень іноземної валюти від нерезидентів. За таких умов на міжбанківському ринку спостерігалося домінування валютної пропозиції. Не дивлячись на підтримку платежів НАК "Нафтогаз України" на початку квітня, обсяг міжнародних резервів збільшився за місяць на 4,8%", - наголошується в записці.
Разом з тим заступник голови крупного банку заявив, що експорт - це не далеко найголовніше джерело надходжень валюти. "У країну йде повернення капіталу, який репатріював при попередній владі", - назвав він головне джерело надходження грошей до країни.
"Капітал, який був виведений, заходить назад в Україну", - згоден з ним директор департаменту казначейства Індекс-банку Антон Болдирєв.
Що стосується попиту на валюту, то НАК "Нафтогаз" ринком не відчувалася, населення купувало мало, а імпорт штучно пригнічувався. "Нафтогаз" взагалі не створював перекосу. У ті дні, коли він повинен був проводити свої платежі, не спостерігалися жодних курсових сплесків. Найімовірніше, Нацбанк продавав йому валюту безпосередньо", - підкреслив Дребот.
Населення також знизило закупівлі валюти. За спостереженнями опитаних банкірів, люди продавали значно більше валюти, ніж купували. А якщо і купували, то частина грошей відразу йшла на погашення кредитів, після чого банки продавали надлишки НБУ через безготівковий ринок.
Приток капіталу штучно посилюється роботою митниці. "Я чув, що сталася поголовна зміна штату на багатьох посадах. Наприклад, в Західній Україні звільняли всіх, і замість них в гуртожитки завозили людей з Донецької і Луганської областей. Природно, з метою підпорядкування собі потоків", - розповів фінансист.
За його словам, кадрові ротації призвели до того, що митниця не справляється з оформленням всього потоку товарів і послуг, що надходить. Графік її роботи виглядає дуже нерівно - тиждень працює, тиждень ні. Це створює пробку на кордоні, і потік імпортних платежів теж зменшується. "Хвилями працюють", - зазначив заступник голови середнього банку.
"Довіра до банківської системи починає відновлюватися, населення повертає гроші в банки. Національний банк, викупляючи долар на міжбанківському ринку, збільшує гривневу ліквідність. Гривні в системі багато. Ставки поступово знижуються, але вимоги до позичальників не ослабляються. Надмірна ліквідність примушує банки купувати державні облігації і депозитні сертифікати НБУ. Кредитувати населення або економіку ніхто не квапиться, ризики все ще знаходяться на високому рівні", - підкреслив Болдирєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас