Гарантії стиснулися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантії стиснулися

Казна та Політика
823
З початком 2010 р. обсяг коштів, закумульованих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), скоротився на 35%. Як повідомила прес-служба фонду, в січні-квітні поточного року кошти фонду зменшилися на 1,51 млрд. грн.
Загальна сума коштів, закумульованих Фондом гарантування вкладів, станом на 1 травня 2010 р. складає 2792 млн. грн., йдеться в повідомленні прес-служби фонду. Левова частка скорочення припадає на квітень, коли активи фонду зменшилися на 1,051 млрд. грн.
Експерти відзначають, що дефіцит ресурсів фонду пов'язаний зі значним падінням обсягу депозитів у банківській системі. "У зв'язку з кризою за останні півтора-два роки значна частина депозитів населення втрачена. Тоді як обсяг відрахувань банків до Фонду гарантування вкладів залежить від обсягу депозитів. Коли буде приріст депозитів, тоді зростуть і відрахування", - відзначив голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.
У фонді швидке скорочення ресурсів пояснюють проведенням виплат вкладникам 13 банків: банку "Дністер", банку "БІГ Енергія", Трансбанку, банку "Арма", Укрпромбанку, банку "Українська фінансова група", Східно-Європейського банку, Банку регіонального розвитку, банку "Європейський", банку "Національний стандарт", Одеса-банку, банку "Причорномор'я", Європейського банку розвитку і заощаджень.
Тим часом в 2009 р. надходження до Фонду гарантування вкладів склали трохи більше 2 млрд. грн. З них сума банківських внесків - 927 млн. грн., надходження з державного бюджету - ще 1 млрд. грн. Завдяки цьому за підсумками минулого року активи Фонду гарантування вкладів збільшилися на 44% - до 4,302 млрд. грн.
Експерти відзначають, що навантаження на фонд може кардинально збільшитися. "Якщо чиновники уряду і НБУ вирішать ліквідувати "Надра Банк", то їм доведеться шукати можливість компенсувати значну частину депозитів банку, обсяг яких перевищує ресурси фонду як мінімум в два рази", - сказав заступник голови великого банку.
Лавренчук вважає, що фонд міг би наповнюватися ресурсами ефективніше, якби мав більше повноважень. "Якби фонд займався ліквідацією проблемних банків, то міг би компенсувати дефіцит ресурсів за рахунок реалізації активів", - відзначив банкір.
Власне, раніше уряд планував передати Фонду гарантування вкладів функції банківського нагляду, зокрема деякі повноваження Нацбанку по роботі з проблемними банками з метою зберегти активи проблемного банку і оптимально вивести його з ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас