Країну переведуть на погодинну оплату праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країну переведуть на погодинну оплату праці

Казна та Політика
3182
Уряд визначив механізм розрахунку мінімального розміру погодинної оплати праці. На Грушевського впевнені, що новація захистить права співробітників, які працюють неповний робочий день. Профспілки заперечують: у нинішньому її вигляді нова система оплати праці спрацює з точністю до навпаки.
Відповідно до бюджету-2010 протягом року мінімальний розмір погодинної оплати праці має зрости з 5,2 грн. (на 1 січня) до 5,52 грн. (з 1 грудня). Уряд, піклуючись про права найнятих робітників, не зволікаючи розробив механізм розрахунку мінімального розміру погодинної оплати праці (постанова Кабміну №330 від 5 травня). На перший погляд, запропонована процедура цілком вписується в рамки декларованого владою курсу на зміцнення соціального захисту громадян.
Проте всі позитивні новації нівелюються нормою завершальних положень бюджетного закону, що зобов'язала Кабмін забезпечити цього року підвищення посадових окладів лише працівникам першого розряду Єдиної тарифної сітки. Тобто мінімальну зарплату піднімуть лише низькокваліфікованим працівникам.
Відповідно, і погодинна оплата праці на практиці зростатиме лише для цієї категорії персоналу. При цьому в Кабміні вирішили, що погодинна форма оплати праці може застосовуватися на всіх підприємствах незалежно від форми власності.
Юристи кажуть, що права співробітників ущемлятися не будуть, якщо роботодавці діятимуть в рамках закону. "В урядовій постанові прямо сказано, що мінімальна погодинна плата застосовується на комерційних підприємствах, якщо відповідна можливість прописана в колективних договорах або погоджена з профспілковими комітетами. Тобто упроваджується фактично за погодженням сторін. До того ж співробітники, які потенційно можуть бути переведені на скорочений робочий день, захищені трудовим законодавством. КЗоТ регламентує введення неповного робочого часу роботодавцем в разі зміни організації виробництва і праці. Працівник має бути повідомлений про це не пізніше ніж за два місяці. І лише в разі відмови продовжити роботу на нових умовах він може бути звільнений з отриманням вихідної допомоги в розмірі не менше одного середньомісячного заробітку", - говорить старший юрист ЮК Jurimex Оксана Залевська.
Насправді ж лише одиничні приватні компанії суворо дотримуються всіх вимог законодавства. В більшості випадків роботодавець самостійно міняє правила оплати праці і звільняє незгодних без вихідної допомоги з формулюванням "за власним бажанням".
За словами глави Національного форуму профспілок Мирослава Якибчука, постанова №330 дозволить роботодавцям ухилятися від підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, що передбачається держбюджетом-2010. Чим нівелюватимуться власні рішення Кабміну щодо підвищення соцстандартів?
"Лише у вимушених відпустках сьогодні перебувають понад 1,5 млн. осіб. Тих, хто працює офіційно неповний робочий день - ще більше. Саме їх повинна захищати погодинна оплата. Але для тих, хто працює в повноцінному, восьмигодинному графіку, події можуть розгортатися досить плачевно. Наприклад, якщо роботодавець, скориставшись можливістю погодинної оплати, переведе на неї співробітника примусово", - погоджується екс-перший заступник міністра праці і соціальної політики Павло Розенко.
За його словами, "погодинкою" тепер зможуть активно користуватися і держоргани. "Протягом останнього року людей в бюджетних установах часто примушували переходити на півставки або чверть ставки через непродуману політику підвищення соціальних стандартів. Коли починає працювати тарифна сітка і оклади потрібно підвищувати по всій вертикалі держустанови, а фінансування залишилося на рівні минулого року, у керівника два шляхи: або нагромаджувати борги по зарплаті, ризикуючи підпасти під кримінальну відповідальність, або скоротити кількість ставок. Але щоб уникнути бюрократичної процедури звільнення держслужбовців, їх переводять на півставки. Тепер все буде простіше - економити державні гроші можна буде за рахунок погодинної оплати праці", - відзначає Павло Розенко.
На думку Мирослава Якибчука, новації можуть принести й інші ризики. Наприклад, значне збільшення прихованого безробіття і поліпшення показників офіційної статистики.
"На часткову зайнятість взагалі перестануть звертати увагу. Адже в разі впровадження погодинної оплати досить буде найняти працівника на одну годину, і він вважатиметься зайнятим, а не безробітним. Таким чином, проблема безробіття нібито буде вирішена", - пояснює Мирослав Якибчук.
Юрій Щербина
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас