Бізнес і громадяни мусять платити більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес і громадяни мусять платити більше

Казна та Політика
10570
Верховна Рада допомогла уряду забезпечити додаткові надходження до казни у розмірі 16,15 млрд. грн. Саме на стільки, за розрахунками команди Миколи Азарова, можуть зрости щорічні податкові надходження від дії підтриманих на поточному тижні парламентарями змін до низки податкових законів (законопроект №6337). Для обивателів і підприємств новації обернуться посиленням фіскального тиску
Обивателів зловлять на продажі майна
Найнеприємнішою новиною для громадян будуть нові правила оподаткування операцій купівлі-продажу майна (в першу чергу автомобілів). Норми згаданого законопроекту пропонують заборонити біржову торгівлю будь-якими індивідуальними товарами (і особливо підкреслено - транспортними засобами): через біржу можна буде продати лише товарні партії (не менше десяти одиниць). Таким чином буде ліквідована одна з найпоширеніших схем мінімізації податків при продажі рухомого майна.
Дані зміни можуть порадувати лише нотаріусів, які відчинять двері для автопродавців і автопокупців. Окрім витрат на нотаріальне завірення операції, продавцеві доведеться також сплатити ще і послуги оцінювача, оскільки об'єкт оподаткування визначатиметься на підставі підготовленої ним довідки про вартість майна, що продається.
"Оподаткування такого продажу не передбачає вирахування витрат, понесених на придбання об'єкту. Отже, купивши машину, скажімо, за 50 тис. грн. (з яких податок вже сплачений) три роки тому і продавши її зараз за 20 тис., з них також доведеться заплатити податок. Отже, в цьому випадку йдеться про подвійне оподаткування", - констатує старший партнер юридичної фірми "КМ. Партнери" Олександр Мінін. Швидше за все, аби заощадити, більшість автоаматорів збуватимуть своїх залізних коней шляхом виписування генеральних доручень.
ДПАУ займеться охороною праці
Микола Азаров завжди був ярим прихильником розширення повноважень контролюючих органів. Залишився вірний собі прем'єр і зараз. Парламент підтримав урядову ідею передати податківцям функції контролю за дотриманням законодавства про працю. Їм подаровано право проводити позапланові "обстеження" виробничих, торгівельних і інших приміщень під час надходження сигналу "про використання суб'єктами господарювання праці осіб без укладення трудових договорів, про проведення підприємницької діяльності без реєстрації" тощо.
"При цьому залишається незрозумілим, що таке "обстеження" в системі традиційних перевірок і як цей новий контрольний захід узгоджується з профільними законами, що обумовлюють повноваження податкових органів. Навряд чи підсолодить пігулку необхідність отримання перевіряючими направлення на обстеження", - говорить Андрій Трембич.
Пропонується також дозволити податківцям при проведенні перевірок законодавства про оплату праці вимагати в підприємств будь-яку інформацію і документи, відвідувати місця здійснення господарської діяльності. Причому такі перевірки інспектора з податкової можуть проводити на підприємствах всіх форм власності.
Запобігти ухилянню від сплати податків при виплаті зарплат покликана також норма, згідно з якою банківські установи повинні будуть приймати платіжні документи на виплату зарплати лише якщо підприємство одночасно перераховує в казну всі оплати праці, що нараховуються на фонд, податки (не менше 5% від належної суми). Правда, експерти кажуть, що тут Кабмін обдурив сам себе.
"Правила, що діють зараз, передбачають обов'язкове перерахування до бюджету всієї суми податкових зобов'язань при виплаті зарплати. Пропоновані ж правила можуть понизити відповідальність підприємств, що зрештою негативно позначиться на доходах місцевих бюджетів, в які зараховується податок з фізосіб", - говорять в Головному науково-експертному управлінні ВР.
Безрозмірний ПДВ
Найбільш істотному коректуванню піддався Закон "Про податок на додану вартість". Запропоновані урядом правки, з одного боку, штучно збільшують суми ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету, з іншого, - невиправдано звужують коло претендентів на відшкодування цього податку. Такий підхід уряд пояснює розгулом махінаторів. Аби присікти цю порочну практику, підтримані парламентом законодавчі новації позбавляють підприємство права на податковий кредит по операціях з контрагентами, стосовно яких суд виніс ухвалу про ліквідацію. А також щодо договорів, визнаних недійсними.
"З 2005 року на офіційному сайті ДПАУ розміщується інформація про всі підприємства - платників ПДВ. Відповідно, якщо компанія внесена до цього списку, само собою зрозуміло, що вона є законослухняним суб'єктом господарювання і з нею можна працювати. Тепер же ніхто не застрахований від неприємностей - виниклі в підприємства конфлікти з податковою позбавлять всіх його контрагентів права на відшкодування. І якщо навіть контрагент виявився недобросовісним перед державою, чому повинні страждати його партнери, які чесно сплачують податки?" - обурюється Олександр Мінін, старший партнер юридичної фірми "КМ. Партнери".
Після того як вказані правки наберуть чинності, підприємства, що потрапили в аналогічну ситуацію, можуть шукати захист лише в Європейському суді з прав людини.
В той же час законодавці підтримали уряд в посиленні режиму податкового кредиту по ПДВ. "Передбачається скасувати на 2010 рік дію норм про право платників включати до складу податкового кредиту майбутніх періодів невідшкодовані суми негативного значення ПДВ. Також фактично реанімуються розкритиковані раніше розпорядження Кабміну Юлії Тимошенко про обмеження права на податковий кредит по податкових накладних, виписаних не в тому податковому періоді, коли сталася операція, або отриманим платником пізніше: у скасованих (визнаних незаконними) розпорядженнях це право обмежувалося двома місяцями, законопроект №6337 дає платникам три місяці після виписування накладної контрагентом", - уточнює адвокат АФ "Грамацький і партнери" Андрій Трембич.
І це при тому, що у багатьох випадках податківці самі провокують подібні ситуації. Часто інспектор просить підприємство не відображати в звітності, що подається, наявність податкового кредиту і переносити його на пізніші періоди, мотивуючи це обмеженістю коштів, виділених урядом на відшкодування. Тепер же, пішовши на повідку у фіскалів, компанія ризикує взагалі позбутися своїх грошей.
Вражаючу винахідливість уряд проявив і для того, щоб значно наростити збори від ПДВ. Новий закон надасть податковій право анулювати свідоцтво платника ПДВ, якщо в Єдиному держреєстрі юридичних і фізичних осіб-підприємців зроблений запис про їх відсутність за вказаною юридичною адресою.
"Забезпечити такий запис нескладно. Наприклад, якщо не збігається адреса реєстрації і фактична адреса підприємства або податкова просто "не знайшла" його (а такі випадки теж траплялися). При анулюванні свідоцтва платник податків позбавляється накопиченого податкового кредиту. Крім того, відбувається умовний продаж активів з нарахуванням ПДВ", - пояснює Мінін. Нові правила адміністрування ПДВ, за підрахунками Кабміну, збільшать щорічні надходження цього податку на 6,9 млрд. грн.
Ще 4,5 млрд. бюджет отримає завдяки дії нових правил стягування податку на прибуток. У кризовий період податківцям буде простіше виконати план з його збору завдяки обумовленому в законі обмеженню на перенесення збитків. Протягом 2010-2014 років відносити до витрат в майбутніх періодах можна лише 20% від суми накопичених збитків.
Тетяна Сметаніна
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас