Дефляція в квітні викликана здешевленням сирих продтоварів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефляція в квітні викликана здешевленням сирих продтоварів

Казна та Політика
293
Нетипове для квітня зниження індексу споживчих цін (ІСЦ) на 0,3% було зумовлене, в основному, зниженням цін на сирі продовольчі товари, які нестримно зростали в січні-лютому ц.р. Про це говориться в аналітичній записці "Аналіз інфляції", оприлюдненій на сайті Національного банку України (НБУ).
Додатковим чинником зниження цін виступала сезонність ціноутворення у сфері житлово-комунальних послуг для населення (внесок зниження адміністративно регульованих тарифів в ІСЦ - "-"0.1%).
В результаті, інфляція в річному вимірі сповільнилася до 9,7%, що є найнижчим значенням з лютого 2007 року.
В Нацбанку зазначають, що з врахуванням сезонної корекції, споживчі ціни за місяць зросли на 0,2%, що підтверджує припущення відносно значного впливу на даному етапі на споживчі ціни кон'юнктурних чинників.
Базова інфляція зросла в квітні лише на 0,3% (у березні - на 0,9%), що є найнижчим показником, починаючи з січня 2007 року. Таке стрімке зниження пояснюється зміцненням номінального ефективного змінного курсу гривні з початку року і істотним послабленням вторинних ефектів від підвищення цін на продовольчу сировину на початку року.
"Зниження цін на компоненти небазового кошика в квітні на 1% підтвердило нашу попередню оцінку відносно короткострокового характеру шоку цін на товари продовольчої групи в січні-лютому поточного року", - говориться в повідомленні Нацбанку.
В річному вимірі небазова інфляція зменшилася на 2,1 в.п. (до 11,3%). Зокрема, ціни на сирі продовольчі продукти в квітні знизилися на 1,3% (внесок в ІСЦ - "-"0.4%).
В НБУ зазначають, що продовження тенденції до відновлення як зовнішнього, так і внутрішнього попиту, визначало траєкторію стрімкого зростання промислових цін, які в квітні, як і в попередньому місяці, зросли на 3% (з початку року - на 10,1%).
Ціни виробників в квітні, в основному, зросли за рахунок добувної промисловості і металургії.
Як повідомлялося, в квітні 2010 року, в порівнянні з березнем ц.р., дефляція в Україні склала 0,3%, за січень-квітень 2010 року - 4,4%, квітень 2010 р. до квітня 2009 р. - 9,7%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас