Британці не зможуть купувати 500-єврові банкноти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британці не зможуть купувати 500-єврові банкноти

Казна та Політика
799
Уряд Великобританії ввів заборону на продаж банкнот у 500 євро в обмінних пунктах. Цей захід пов'язаний з тим, що купюри частенько використовуються кримінальним світом для відмивання грошей, повідомляє Агентство із боротьби з організованою злочинністю - SOCA.
За інформацією SOCA, 90% проданих у Великобританії банкнот номіналом 500 євро знаходяться в руках організованої злочинності. Ці гроші зловмисники використовують для операцій із приховування доходів, сказав заступник директора SOCA Іан Кракстон.
Заборона означає, що ніхто на території Великобританії не зможе купити банкноти номіналом 500 євро. Туристам дозволяється обміняти ці банкноти, привезені з собою з-за кордону.
"Таким чином, злочинцям доведеться шукати інші шляхи для відмивання грошей", - сказав Кракстон.
За його словами, банкноти вже таємно вилучаються з продажів в обмінних пунктах з 20 квітня.
Нагадаємо що і Банк Італії запропонував ЄЦБ замислитись про доцільність використання банкноти з такою репутацією.
"Широке поширення купюр в 500 євро - це привід для занепокоєння в справі боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму", - попередили експерти Банку Італії.
Як показує практика, готівка - ідеальний варіант для проведення незаконних платежів, а банкноти високої вартості спрощують перевезення крупних сум. 6 млн євро купюрами у 500 євро можна перевзти у невеликій дорожній сумці, 10 млн євро помістяться у 45-сантиметрове стандартне віконце сейфу, підрахували європейські банкіри.
Носити ці гроші набагато легше, ніж, наприклад, американську валюту. Мільйон доларів купюрами по 100 доларів важить приблизно 10 кг, тоді як та ж сума банкнотами по 500 євро (у перерахунку за курсом 1,38 долара за євро) важитиме приблизно 1,5 кг
Найбільше банкнот у 500 євро зустрічається на кордоні Швейцарії і Сан-Маріно, говорять експерти. Там закони, які протидіють відмиванню грошей, м'якші.
За даними Європейського центрального банку, з липня по грудень 2009 року з обігу було вилучено 447 тисяч підроблених банкнот єдиної європейської валюти. У першому півріччі року, що завершився, цей показник складав 413 тисяч, а роком раніше, в другому півріччі 2008 років - 354 тисячі банкнот.
ЄЦБ і 16 центральних банків держав, що використовують євро, настійно радять громадянам уважно придивлятися до банкнот. Крім того, європейські інститути приймають необхідні заходи для надання громадянам інформації відносно способів розпізнавання підробок. Зокрема, ці ознаки перераховані на інтернет-сайті ЄЦБ.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас