"Ъ": Бюджет виїде на бензиновому двигуні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бюджет виїде на бензиновому двигуні

Казна та Політика
1435
Верховна рада прийняла за основу урядовий законопроект №6337, який повинен забезпечити додаткові прибутки бюджету у розмірі 16,2 млрд грн. Серед інших норм документ передбачає істотне підвищення акцизів (детальніше див. довідку), яке, як планується, залучить до бюджету додаткові 4,1 млрд грн. Зокрема, на 56-81% підвищується акциз на паливо: бензини марки А-92 і А-95 замість 110 євро/т обкладатимуться акцизом 172 євро/т, а збір на бензин А-98 збільшується з 110 євро/т до 200 євро/т.
"Підвищення ставок акцизного збору відповідає світовому досвіду збільшення держдоходів в умовах кризи", - заявив міністр фінансів Федір Ярошенко.
В Кабінеті міністрів упевнені, що підвищення збору на 50 коп. за літр бензину не позначиться на роздрібних цінах. "У 2009 році нафтопереробники у складі валових витрат задекларували 86% витрат на придбання товарів, робіт і послуг. Такий великий відсоток зумовлений застосуванням схем мінімізації з використанням деяких посередників для збільшення вартості сировини в два і більше рази", - йдеться в пояснювальній записці до документа. Зараз частка акцизу складає 11% в ціні бензинів в Україні, тоді як в Білорусії - 25%, Литві - 43%, сказано в документі. Після ухвалення законопроекту питома вага акцизів у собівартості бензинів збільшиться з 13,2% до 20,7%.
Учасники ринку до планованого підвищення акцизів поставилися спокійно. "Визначати рівень податкового навантаження на паливо - це право держави. У більшості сусідніх країн він досить високий - вочевидь, Україна слідує цим тенденціям", - заявив прес-секретар "ТНК-ВР Коммерс" Дмитро Звєрєв. "На нас це підвищення не позначиться", - додав заступник голови правління "Укрнафти" Володимир Пустоваров.
Акциз стане "податком для кінцевого споживача", вважають експерти. "Так було і минулого разу, коли на початку 2009 року ставки зросли з 60 євро/т до 110 євро/т, - згадує директор консалтингової групи 'А-95' Сергій Куюн.- Враховуючи розмір планованого підвищення акцизу, ціни на АЗС підвищаться на 60 коп./л". Проте, на думку заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, трейдери не підніматимуть ціну відразу, бо це призведе до падіння обсягів продажів.
Поки не ясно, якою буде реакція уряду на можливе підвищення роздрібної ціни на бензин. Адже ще в кінці березня на нараді експертно-аналітичної групи по аналізу ринку нафти і нафтопродуктів компанії фактично зобов'язали понизити ціни найпопулярнішого бензину Аі-95 на 20 коп.- до 8,1 грн/л.
"Влада не терпітиме методи трейдерів, не погоджені з групою, і реагуватиме відповідним чином", - заявив тоді глава Мінпаливенерго Юрій Бойко. "Мабуть, незабаром має відбутися чергове засідання групи, на якому і обговорюватиметься питання вартості бензину", - відзначило Ъ джерело в Кабміні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас