Українців заганяють під акциз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців заганяють під акциз

Казна та Політика
2276
Акциз на тютюн, алкоголь і нафтопродукти буде підвищений. Про це заявив міністр економіки Василь Цушко. Незважаючи на всі запевнення уряду Азарова про недопустимість тиску на пересічного громадянина і поліпшення економіки за його рахунок, саме пересічний українець буде гарантом "латання дір" в бюджеті.
В той же час, це підвищення виправдане лише частково. Як свідчать опитування експертів, українська влада просто не здійснює акцизний збір на всі 100%, а в українському парламенті є сили, які покривають фальсифікаторів. Українцям варто готуватися до підвищення цін на деякі продукти, а також до збільшення частки фальсифікату на ринку.
Дороге і підроблене задоволення
За роки незалежності Україна займала не лише останні, але і лідируючі місця в міжнародних рейтингах. Лише це "лідерство" було сумним. Так, за даними Держкомстату за 2009 рік, в нашій країні курить майже чверть населення. Британська газета The Economist у вересні 2009 склала рейтинг країн, де найбільше курять. У цьому рейтингу Україна зайняла "почесне" друге місце з 2500 викуреними цигарками на рік на кожного громадянина. Більше курили лише в Греції. Та і за вживанням алкоголю наша країна в авангарді. Ще в 2008 році Всесвітня асоціація охорони здоров'я склала рейтинг країн з питущою молоддю. Україна зайняла перше місце.
Здавалося б, при таких показниках, введення акцизу на алкоголь і тютюн - справа добра. Це дозволить зменшити кількість курців і тих, хто вживає алкоголь. Такі аргументи використовують і народні депутати, ухвалюючи черговий законопроект про підвищення акцизів. В хід йдуть і економічні аргументи. "Підвищення акцизних зборів переслідує чотири основні мети. Перша - наповнення бюджету. Друга - захист вітчизняних виробників високоякісних натуральних і марочних вин, конкурентоспроможних на зовнішніх ринках. Третя - боротьба з низькоякісним алкоголем і захист прав споживачів.
Четверта - протидія нелегальному ринку сірого спирту і алкоголю, створення перешкод корупційним схемам", - сказав в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" міністр економіки Василь Цушко. Ще в кінці квітня стало відомо, що Кабінет міністрів пропонує Верховній раді підвищити ставку акцизного збору на спирт і лікеро-горілчану продукцію на 15,9%, або 5,4 гривні до 39,4 гривні за 1 літр 100% спирту.
Що стосується тютюну, то й тут очікується не лише планове підвищення акцизної ставки, але і обмеження максимальної відпускної ціни на цигарки. Акцизний збір на цигарки з фільтром за адвалорною складовою зросте з 20% до 25%, за специфічною - з 69 до 90 гривень за 1000 цигарок. Мінімальний акциз збільшується з 115 до 150 гривень за 1000 цигарок.
Максимальна відпускна ціна цигарок дорівнюватиме базовій максимальній відпускній ціні разом з акцизним збором і ПДВ. Тобто продавці тютюнових виробів не зможуть завищувати ціни на цигарки на свій розсуд. Завдяки цьому держава отримає економічну вигоду, внаслідок збільшення вартості тютюнових виробів на 4,67%. Бюджет країни поповниться на 240,8 мільйона гривень. Крім того, від ПДВ на тютюнові вироби країна отримає 240,8 мільйона гривень, а з податку на прибуток з підприємств торгівлі - 243,1 мільйона гривень щороку.
Здавалося б, це на краще - українці кинуть пити і курити. Бо дорого. А країна отримає гроші вихід з економічної кризи, що вже надто затягнувся. Проте, противники підвищення акцизів говорять, що подібна політика з боку держави може лише посилити ситуацію - з'явиться більше контрафактних виробів. Нелегальна тютюнова і алкогольна продукція в Україні виробляється воістину "стаханівськими" темпами, і навіть іде на експорт в сусідні країни. У липні 2009 року, як повідомляє The Center for Public Integrity, Україна зайняла перше місце за обсягами нелегальних постачаньцигарок в країни ЄС.
Вартість цих постачань перевищує 2 мільярди доларів США. У травні 2009 року в Хмельницькій області було виявлено нелегальне виробництво цигарок вартістю близько 3 мільйонів гривень. У той же період була знайдена і фабрика в Донецькій області, де була затримана партія контрафактного товару на 1,5 мільйона гривень. І це лише одна партія. Ці цигарки мали наповнити не лише український, але і європейський ринок. Так, польські експерти вважають, що збільшенням контрабанди тютюну на 16% їх країна зобов'язана Україні, передає портал "Акциз".
Не краще йдуть справи і на алкогольному фронті. За даними "ЗН", обсяг тіньового ринку алкоголю в Україні складає від 40% до… 70%. Лише у одному Києві та області відкрита оптово-роздрібна торгівля горілкою за цінами в два рази нижчими від рівня, затвердженого Кабміном, досить поширена мінімум на п'яти ринках. "Судячи з того, що продаж контрафактного алкоголю здійснюється відкрито і вільно, податкові органи, МВС і СБУ в цьому зацікавлені. "Такі ціни можливі лише при промислових масштабах виробництва, без сплати будь-яких податків, при використанні дешевого нелегального спирту і при пайовій участі влади", - підсумовує видання. "Кришуют" нелегальних виробників, як депутат-"бютівці", так і "регіонали".
В той же час, на думку експертів, уряд так і не навчився збирати існуючий акцизний збір - зараз він збирається на рівні 40%. Усвідомлюють ці проблеми і в уряді. "Нам необхідна сучасна європейська система контролю оберту алкоголю в країні - що захищає інтереси і виробників, і споживачів. На жаль, чинна система акцизних марок, голографічний знак реального захисту і контролю не забезпечують", - сказав в інтерв'ю "ЗН" Цушко.
Подібні наміри влади - не новина. Але чи будуть вони втілені в життя, враховуючи потужне прикриття тіньових курців і виробників алкоголю у ВР? Крім того, виробників легального алкоголю, зокрема, тривожить постійність "праведних намірів" українського уряду. Так, коментуючи підняття ставок акцизного збору на коньяк, директор з маркетингу ЗАТ "Алеф-Віналь" Анатолій Коган сказав: "Ми стримано сприймаємо компромісну норму акцизу на коньяк 17 гривень, тому що вона збалансована. Але ми дуже боїмося, аби не почалася та вакханалія, яка була при минулих владах, коли практично кожні 3 місяці мінялися правила гри". "Ми згодні з підвищенням ставки акцизного збору, але ми просимо, не вимагаємо, а саме просимо, щоб це відбувалося поступово, плавно і розумно. Перший крок дуже розумний, сподіваємося, що ми з цією з цієї доріжки не зійдемо", - цитує Когана "Акциз".
Недешеве паливо
Підвищення акцизів на тютюн і алкоголь - це не найстрашніше, що може чекати українського споживача. "Ми збільшимо акцизи на бензин - на паливо. І піде це на дороги. Інакше ми дороги не відремонтуємо. Платити повинні ті, хто їздить і заправляється бензином і соляркою, - вони ж б'ють їх", - "порадував" українців Василь Цушко. А це означає, що зростуть ціни і на продукти, адже зросте і вартість їх доставки. Акцизи на автобензини планується підвищити з нинішніх 110 до 172 євро за тонну. А акциз на бензин А-98 буде збільшений до 200 євро за тонну. Така "боротьба проти розкоші" по-українськи. Якщо переводити все в рідні українцям копійки, вийде, що бензини подорожчають на 60 копійок. А-98 подорожчає на 1 гривню. Щоправда, уряд, який подав відповідний законопроект, чомусь вирішив не піднімати акциз на дизельне паливо. Проте експерти побоюються, що ціни на дизпаливо все ж зростуть. Трейдери таким чином намагатимуться перекласти на "солярку" частину подорожчання з тим, щоб не дуже піднімати ціну на бензин. В разі цього зросте вартість продуктів харчування, адже під час збору урожаю дизельне паливо дуже затребуване. Як же справлятимуться українці з цим подорожчанням?
Так само, як і з подорожчанням тютюну і алкоголю - вибирати менш якісний і не завжди легальний товар. Так, в бензинів марки А-92 і А-95 є дешевші і гірші за якістю аналоги - компоненти КБ-92 і КБ-95. Притому, в Україні ці аналоги виготовляються не завжди легально. Різниця в акцизах цих аналогів з бензинами А-92 иА-95 доволі істотна. Експерти не відкидають, що на деяких АЗС КБ-92 і Кб-95 продаватимуться як А-92 і А-95. Це дозволить "тіньовикам" отримати істотний прибуток - понад 150 євро з тонни бензину. І це при тому, що ще в лютому 2010 року Держспоживстандарт скасував технічні умови на виробництво компонентів КБ-92 і КБ-95. "На виконання доручення уряду комітет скасував ТУ на компоненти автомобільних бензинів, які, по суті, є напівфабрикатом, а не кінцевим продуктом", - сказала тоді глава Держспоживстандарту Лариса Лосюк. І проте, в березні-квітні КБ-92 і КБ-95 продовжували випускатися.
В результаті, уряд пасивно "бореться" з нелегальним випуском і продажем цигарок, бензинів і алкоголю, в той же час створюючи всі умови для збільшення "тіньової" складової цих ринків. А "маленький українець" продовжує відчувати на собі "турботу" влади у вигляді неухильного зростання цін.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас