Рада підніме акцизи на бензин, сигарети і алкоголь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада підніме акцизи на бензин, сигарети і алкоголь

Казна та Політика
4013
Верховна рада України ухвалила в першому читанні законопроект №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування)". За відповідне рішення проголосували 240 депутатів з 395 зареєстрованих в залі.
Зокрема, як відзначається в пояснювальній записці до законопроекту, за прикладом законодавства Росії, ЄС і вимог відповідної угоди СОТ пропонується поступове збільшення ставок на коньяки до рівня ставки на горілку. У зарубіжних країнах здійснюється оподаткування міцних алкогольних напоїв по одній ставці незалежно від способу їх виробництва. На перехідний період запропоновано збільшити ставку на 20% - з 14 гривень до 17 гривень за 1л 100% спирту, і ставку на пиво з 0,60 гривні до 0,74 гривні за 1 літр і на вина виноградні натуральні з 1 копійки до 10 копійок за 1 літр. Крім того, запропоновано застосовувати однакові підходи до оподаткування спирту, який міститься в горілці і винах.
Збільшення суми акцизного збору на 50 копійок на 1 літр бензину можна здійснити без зростання роздрібних цін. При цьому питома вага акцизу в собівартості бензинів збільшиться на 7,5 процентного пункту (з 13,2% до 20,7%).
Крім того, пропонується збільшити ставку податку з 110 євро до 200 євро за 1 тисячу кілограмів на супер-бензини з октановим числом 98 і більше.
Законопроектом пропонується збільшити ставки акцизного збору на сигарети з фільтром: при адвалорній складовій, яка обчислюється у відсотках від максимальної роздрібної ціни, з 20% до 25%, по специфічній - з 69 гривень до 90 гривень за 1 тисячу шт. Впровадження змін збільшить питому вагу акцизу в ціні сигарет до 37%.
Також законопроектом передбачена ліквідація схеми ухилення від сплати податку з нафтопродуктів. Останнім часом деякі компанії почали виробництво компонентів бензину (легких дистилятів), які оподатковуються по ставці 20 євро за 1 тисячу кілограмів. Через мережу посередників ці продукти реалізуються на автозаправних станціях під виглядом бензинів. Мінімізація податку складає 90 євро за 1 тисячу кілограмів. Проектом передбачено встановлення ставки акцизного збору на інші легкі дистиляти і інші спеціальні бензини на рівні ставки на моторні бензини.
Крім того, передбачено також тимчасово протягом 2010 року зупинити норми щодо права платників ПДВ включати до складу податкового кредиту майбутніх періодів невідшкодовані суми негативного значення по ПДВ. Залишок невідшкодованого негативного значення протягом 2010 року відображуватиметься в декларації по податку на додану вартість окремим рядком і включатиметься до складу податкового кредиту, починаючи з першого звітного періоду 2011 року.
Також передбачено запровадити з 1 січня 2011 року при оподаткуванні операцій з підакцизними товарами авансову сплату ПДВ одночасно із сплатою акцизного збору у розмірі 20% суми акцизного збору.
Законопроектом передбачено змінити базову ціну нафти, яка застосовується при вирахуванні коректую чого коефіцієнта, до ставок рентної плати за нафту і газовий конденсат, з 100 доларів на 560 гривень за барель, з метою приведення її у відповідність зі світовими цінами.
До другого читання законопроект буде підготовлений за скороченою процедурою.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас