ЦБ Китаю: Фінансові труднощі в ЄС можуть стати проблемою для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Китаю: Фінансові труднощі в ЄС можуть стати проблемою для світової економіки

Казна та Політика
460
Фінансові труднощі ряду європейських держав можуть перерости в серйозну проблему для глобальної економіки. З відповідною заявою виступило сьогодні керівництво Центрального банку Китаю, передає РБК з посиланням на агентство Reuters.
Тим не менш, у своєму щоквартальному звіті китайський Центробанк визнав, що незважаючи на боргові проблеми деяких держав, у цілому світова економіка демонструє тенденцію до відновлення.
У коментарях щодо ситуації на внутрішньому ринку у Центробанку КНР дали зрозуміти, що в цілому внутрішній попит у Китаї виріс, проте застерегли компанії від підвищення цін на продукцію. Що стосується політики щодо національної валюти, то тут Пекін заявив, що збереже юань на стабільному, прийнятному рівні. Тим не менш, у Центробанку КНР відзначили необхідність удосконалювати механізм формування валютного курсу юаня.
З 2008 р. КНР тримає вартість юаню штучно низькою по відношенню до долара. Через курсову різницю китайські товари дешевше американських, отже, більш затребувані ринком. Дана ситуація вже не раз ставала причиною різкого невдоволення Вашингтона.
Нагадаємо, що за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів фінансів, було прийнято рішення про створення загальноєвропейського антикризового фонду розміром 750 млрд євро, в якому Єврокомісія збирається залучити кредити на суму 60 млрд євро, двостороннє фінансування країн єврозони складе 440 млрд євро. Додаткову суму до 250 млрд євро внесе Міжнародний валютний фонд.
Раніше, 7 травня, саміт держав єврозони остаточно затвердив трирічну програму допомоги Греції з подолання важкої фінансової кризи обсягом 110 млрд євро.
Відзначимо, в середині квітня економіст China Merchants Bank Сюй Бяо, коментуючи розмір золотовалютних запасів КНР (міжнародні резерви Китаю виросли за підсумками I кварталу поточного року на 47,9 млрд дол. і склали майже 2,5 трлн дол.), підкреслив, що приплив капіталу в країну триває. На його думку, якщо Народний банк Китаю розширить коридор коливань курсу юаня, приплив спекулятивного капіталу в країну продовжиться. Однак експерт вважає, що зараз імовірність зміни курсу юаня невелика. За словами економіста, подальше зростання золотовалютних запасів і приплив капіталу в країну в кінцевому підсумку призведе до подальшого посилення грошової політики Піднебесної.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас