Експерт: Українські жінки встановили абсолютний світовий рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українські жінки встановили абсолютний світовий рекорд

Казна та Політика
880
Без зміни пропорцій між терміном життя, проведеним за роботою, і терміном життя, проведеним на пенсії, українських жінок і чоловіків у старості очікує бідність, відзначає в статті для "Дзеркала тижня" директор аналітико-дорадчого центру "Синя стрічка" Марчін Свенчицьки.
За його словами, Україна має найменший пенсійний вік у світі: 60 років - для чоловіків і 55 років - для жінок. При цьому, якщо українські чоловіки перебувають на пенсії приблизно стільки ж, скільки й в інших країнах - 3,5 роки на кожні 10 відпрацьованих, то українські жінки щодо цього встановили абсолютний світовий рекорд. "На кожні 10 років роботи (з огляду на всі декретні та інші відпустки) вони перебувають потім на пенсії в середньому 7,1 року. У Великобританії на кожні 10 років роботи жінок доводиться тільки 5,8 року на пенсії, в Угорщині - 4,9, Німеччини - 4,6, Польщі - 5,5, США - 3,8, Японії - 5,1 року", - пояснив експерт.
У середньому українські жінки на пенсії перебувають 25 років, у той час як британки - 23 року, німкені - 21, польки - 22, словачки та американки - 18.
"Аргумент, що жінки "заробили собі" на пенсію, звучить дуже по-джентльменськи, але з економічними реаліями, на жаль, має мало загального", - відзначив Свенчицьки, відзначивши необхідність збільшення пенсійного віку, з огляду на демографічні прогнози щодо погіршення співвідношення між населенням працездатного і непрацездатного віку.
"Підвищувати пенсійний вік навіть у найбагатших країнах світу необхідно для того, щоб гарантувати майбутнім пенсіонерам гідні умови життя. Тим паче, така бідна країна, як Україна, не може собі дозволити відправляти на пенсію працездатних людей. Хто не зможе працювати, отримає, безумовно, можливість вийти на пенсію за інвалідністю", - відзначив Свенчицьки.
На його думку, оптимальний варіант - підвищити пенсійний вік для чоловіків і жінок до 65 років, але поступово, півроку на кожний календарний рік протягом 10 років для чоловіків і 20 - для жінок.
"Цієї м'якої формули буде досить, щоб починаючи з 2011 року щорічно, протягом десяти років, кількість нових пенсіонерів було приблизно на половину менше, ніж при нинішній схемі, а протягом наступних десяти років - менше на 25%", - підкреслив він.
Свенчицьки відзначив, що без радикальних реформ пенсійної системи майбутні пенсіонери потраплять у набагато гіршу ситуацію, ніж нинішні, і якщо середня пенсія в 2009 році становила 40% від середньої заробітної плати, то в 2050 році буде становити тільки 28%.
"Це - проблема загальнодержавного масштабу, і для її вирішення необхідно об'єднати зусилля всіх політиків, без демагогії та популізму, якими була остання виборча кампанія, на основі наукових, документально підтверджених досліджень вітчизняних і закордонних аналітичних центрів. Інакше пенсійна система просто зруйнується, а економіка загальмується в розвитку", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас