Травень: Куди веде крива цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Травень: Куди веде крива цін

Казна та Політика
1716
Як свідчить читацька пошта "АіФ", незначне цінове затишшя квітня не зняло загальної напруги. Українці бояться і чекають чергового сплеску "оскаженілих" цін. Наскільки ці побоювання виправдані?
На вартість товарів і продуктів можуть вплинути новий держбюджет, кредит МВФ і погана погода ...
Долар
У травні ревальвація нацвалюти, яка спостерігалася протягом весни, швидше за все, припиниться, вважає більшість експертів.
- Найбільше надходження іноземної валюти в Україну спостерігалось у березні, - нагадує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь - це не могло не позначитись на курсі гривні. Але вже в квітні обсяги доларової маси, яка йшла з-за кордону, зменшилися. У травні вони зменшаться ще більше. Однак тиску на готівковий ринок це не зробить, курс гривні значно знижуватися не буде.
Одяг, взуття
Різкого зростання цін на товари експерти не очікують - долар стабільний. Винятком можуть стати сезонні товари, що користуються підвищеним попитом, - вони можуть подорожчати на 10-15%. Однак якщо набудуть чинності законодавчі ініціативи влади, що скасовують єдиний податок, на ринку непродовольчих товарів може відбутися різкий стрибок цін.
- Багато оптовиків - приватні підприємці-єдиноподатники, - коментує керівник консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. - Якщо вони змушені будуть платити диференційований податок, витрати, що зростуть, бде закладено в ціну товару. Більш того: деякі товари можуть взагалі зникнути з прилавків - дрібні оператори ринку "вийдуть з гри", перейдуть "у тінь".
Паливо
- Подорожчанню палива на заправках буде сприяти зростання цін на світових ринках, - розповідає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. - Відповідно, подорожчають нафтопродукти, які завозяться. У минулому місяці в Європі паливо подорожчало значно більше, ніж в Україні. Це означає, що у нас накопичується так зване "відкладене подорожчання". Крім того, до підвищення цін будуть штовхати ринок впливові українські оператори. З іншого боку, попит на паливо при його великих запасах в нинішньому сезоні все ще невеликий, деякі оператори закінчили 1-й квартал зі збитками, чого не було вже давно. Запаси необхідно реалізовувати, оскільки їх зберігання обходиться дорого. Це буде стримуючим чинником.
Продукти: як зміниться ціна в магазинах і на ринках
Прогноз складений на підставі даних, наданих консалтинговим агентством "ААА", аналітичним агентством "Украгроконсалтинг-груп", Міжнародним центром перспективних досліджень, аналітичним агентством "Інагро", асоціацією "Укрцукор", Всеукраїнським центром споживчих прогнозів.
Інфляція накаже всім довго жити?
Чув, що інфляція наступного місяця - так само як і протягом усього року - буде невисокою. Чи означає це на практиці, що більше не будуть зростати ціни і можна нарешті заспокоїтись?
За прогнозами Міжнародного центру перспективних досліджень, інфляція в травні буде нижчою 1%. У Центрі Разумкова прогнозують, що і за підсумками нинішнього року рівень інфляції буде не набагато вищим торішнього. Це дійсно означає, що різких стрибків цін на споживчому ринку експерти не очікують. Однак причини такої цінової стабільності криються зовсім не у стабілізації ринку та оздоровленні економіки.
- Обмеження інфляції викликає слабкий споживчий попит, - пояснює директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. - Сьогодні реальна заробітна плата українця, за офіційними показниками, знаходиться на рівні 2007 року. Фактично ми виявилися відкинутими на 3 роки тому. Про поліпшення якості та рівня життя поки що говорити не доводиться.
Світлана Голландс
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас