Українцям будуть платити погодинно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям будуть платити погодинно

Казна та Політика
2510
Сьогодні середній рівень погодинної зарплати в США - 7 доларів
Ідея узаконити в Україні погодинну оплату праці вперше виникла ще 11 років тому. Проте далі теорії та розробки рекомендацій переходу на нову систему справа не пішла. Не допоміг навіть закон, прийнятий в червні минулого року.
У цьому документі вказувалася і конкретна дата нововведення - 1 січня 2010 року. Але через відсутність бюджету на поточний рік реалізувати його досі не змогли, розповів в інтерв'ю "Комсомолці" автор цього закону Олег Зарубінський.
- У багатьох розвинених країнах існує поняття "мінімальна погодинна оплата". У нашому законодавстві є поки тільки "мінімальна місячна оплата". Але ж бувають різні ситуації. Часто люди працюють не повний робочий день, а домовляються із роботодавцем на якісь конкретні години, - пояснив депутат суть прийнятої Кабінетом міністрів постанови.
Головна мета нововведення - захистити права найманих працівників. Крім того, погодинна оплата дозволить припинити практику виплати заробітної плати за "чорними" схемами. Хоча експерти в цьому сумніваються.
- Зарплати українців з тіні погодинна оплата праці не виведе, - вважає екс-міністр праці і соціальної політики Людмила Денісова. - Це не метод боротьби з "конвертами", а метод захисту працівника.
Однак на шляху здійснення благих намірів стоять певні труднощі.
- Зрозуміло, що перехід на таку систему пов'язаний з певними труднощами - це організація оплати та обліку праці. Але цей крок робить ринок праці більш гнучким - він зможе реагувати на виникнення потреб і змін, - пояснив керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. Але є один принциповий момент, вважає експерт:
- Щоб нововведення Кабміну прижилось, його потрібно приймати в пакеті із законами, які будуть регулювати механізм виплат і нарахування погодинної оплати праці. Одна лише норма уряду проблеми не вирішить.
У законі Зарубінського розмір мінімальної погодинної оплати не вказувався. Його залишили на розсуд уряду. У Мінсоцпраці суму обіцяють озвучити через один-два тижні.
- Ми прийняли постанову. За тиждень-два відпрацюємо ситуацію із профспілками, - повідомив в інтерв'ю журналістам міністр праці та соціальної політики Василь Надрага.
При цьому він зазначив, що за основу розрахунку мінімальної погодинної заробітної плати буде взята мінімальна щомісячна зарплата.
Коли обговорювався закон про введення погодинної оплати праці, депутати пропонували враховувати і середню кількість робочих годин на місяць. Так, якщо з 1 квітня 2010 року "мінімалка" в Україні становить 884 гривні, при 40-годинному робочому тижні (160 годин на місяць) мінімальні погодинні гарантії можуть бути на рівні 5 гривень 52 копійки.
Кому вигідно
Людям, які не можуть працювати на постійній основі: жінки із малими дітьми, студенти, інваліди, літні люди, а також працівники сфери малого та середнього бізнесу.
До речі, право вирішувати, кого переводити на погодинну оплату праці, залишається за власником підприємства. Однак відповідно до українського законодавства про нововведення співробітників повинні попередити не менше ніж за два місяці.
А як у них?
На Заході це одна з популярних форм оплати праці
Вперше погодинна оплата праці була введена в Австралії. Це сталося більше ста років тому. Нині ця соціальна гарантія існує в законодавстві практично кожної європейської країни. При цьому умови праці обумовлюються в договорі, а все, що напрацьовано більше норми, оплачується за більш вигідними для працівників тарифами.
У США перший загальнонаціональний погодинної мінімум оплати праці був прийнятий після Великої депресії. Спочатку ця сума становила лише $ 0,25 на годину.
Сьогодні середній рівень погодинної зарплати в США - 7 доларів, у Європі - у середньому 11 євро.
Оксана Богданова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас