Президент РФ підписав закон про реформу фінансування бюджетних установ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент РФ підписав закон про реформу фінансування бюджетних установ

Казна та Політика
392
Президент Росії Дмитро Медведєв підписав федеральний закон про вдосконалення правового становища і реформу фінансування державних і муніципальних установ, прийнятий Державною думою Росії 23 квітня і схвалений Радою Федерації 28 квітня 2010 р. Про це повідомляє прес-служба Кремля.
Закон "Про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ у зв'язку з вдосконаленням правового положення державних (муніципальних) установ" розділяє всі державні і муніципальні бюджетні установи на три типи - казенні, автономні і бюджетні.
Державні (муніципальні) установи нового типу, які перераховуватимуть всі доходи, отримані від діяльності, що приносить доходи, до бюджету. При цьому казенна установа відповідатиме за своїми зобов'язаннями грошовими коштами, що лише знаходяться в її розпорядженні, отриманими в рамках кошторисного фінансування. При недостатності вказаних грошових коштів субсидіарну відповідальність із зобов'язань такої установи несе власник її майна.
За законом, перелік казенних установ буде обмежений. До їх числа увійдуть всілякі військові відомства, слідчі ізолятори, виправні установи, психіатричні лікарні, лепрозорії, установи ряду федеральних відомств, у тому числі протипожежної, міграційної і митної служб, Федеральної служби безпеки і таке ін.
Всі інші держустанови отримають статус автономних і так званих нових бюджетних установ. Для цього вводиться спрощений порядок зміни типу державної і муніципальної установи, що не вимагає реорганізації і що передбачає лише внесення відповідних змін до засновницьких документів.
Автономна установа, згідно із документом, позбавляється від необхідності звітувати перед державою щодо зароблених коштів, а також отримує право розпоряджатися всім своїм майном, за винятком особливо цінного. При цьому держава позбавляється від відповідальності за таку установу.
Нові бюджетні установи фінансуватимуться на основі державного завдання у формі субсидії, а укладати крупні операції зможуть лише з відома засновника (держави або регіональної влади, муніципалітету). Бюджетна установа не матиме права відкривати рахунки поза казначейською системою. Порядок ведення бухгалтерського обліку в таких організаціях встановлюватиметься Міністерством фінансів Росії. Закон також позбавляє бюджетні установи права розпорядження нерухомим або особливо цінним рухомим майном, закріпленим за установою, а також тим майном, яке було придбано за рахунок коштів, виділених засновником на покупку такого майна. Передбачається, що до бюджетних установ будуть віднесені медустанови, школи, музеї, театри і інші державні (муніципальні) установи.
Установлено, що бюджетна установа не може бути піддана банкрутству, але при накопиченні боргів її керівник може бути звільнений.
Встановлено термін перехідного періоду для набуття чинності положень закону - з 1 січня 2011 р. до 1 липня 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас