Єврокомісія готує пропозиції із виходу єврозони із кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія готує пропозиції із виходу єврозони із кризи

Казна та Політика
476
Єврокомісія готує пропозиції із "зміцнення координації економічної політики" в єврозоні, включаючи створення механізму вирішення криз, подібних до грецької, повідомила в п'ятницю представник виконавчої влади Євросоюзу Пія Арнекільде Хансен, інформує РИА Новости.
За її словами, йдеться про "превентивні та корегуючі заходи, що підсилюють контроль за бюджетом і створюють механізм вирішення криз".
Пропозиції з цього приводу Єврокомісія ствердить 12 травня, а глава виконавчої влади ЄС проінформує про їх зміст лідерів 16 країн зони євро, що збираються сьогодні на позапланову зустріч в Брюсселі у зв'язку із грецькою кризою.
На думку спостерігачів, метою позапланового саміту є не стільки формальне затвердження рішення міністрів фінансів держав єврозони про запуск механізму надання фінансової допомоги Греції, скільки відновлення довіри ринків до європейського монетарного союзу.
Голови фінансових відомств схвалили в неділю в Брюсселі трилітній пакет фінансової допомоги Греції з боку ЄС і Міжнародного валютного фонду у розмірі 110 мільярдів євро, з них 80 мільярдів бере на себе ЄС. Кредити членів зони євро, які ще належить схвалити національним парламентам, будуть двосторонніми під пільгових 5%.
Напередодні вечері лідерів країн єврозони в Брюсселі президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилися за посилення контролю за виконання бюджетно-фінансової дисципліни із застосуванням "ефективніших санкцій" проти держав зони євро, що не виконують загальних вимог.
Голова Єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, зі свого боку, відкинув в принципі можливість виключення з єврозони її членів.
Очікується, що за підсумками робочої вечері лідери держав ЄС заявлять про підтримку прем'єр-міністра Греції Йоргоса Папандреу в реалізації схваленої його урядом антикризової програми, яка викликала широкий протест серед населення країни.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас