Експерти: Про другу хвилю кризи на українському фондовому ринку говорити поки що рано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Про другу хвилю кризи на українському фондовому ринку говорити поки що рано

Фондовий ринок
536
Учасники фондового ринку вважають агресивний розпродаж на українському ринку акцій з врахуванням його підвищеної волатильності, швидше, корекцією, спровокованою сильним зовнішнім негативом, ніж сигналом до наростання другої хвилі кризи.
Ситуація на ринку акцій характерна тим, що Україна демонструє найбільш сильне падіння в порівнянні з сусідніми країнами: зовнішній сентимент довкола побоювання дефолту Греції і поширення проблем на інші країни єврозони послужили приводом для обвалу українських індексів за декілька сесій до рівнів двомісячної давності.
На думку аналітика "Ренесанс Капітал" Віталія Шушковського, нинішня динаміка українського ринку зумовлена трьома чинниками.
По-перше, ліквідність фондових майданчиків України, незважаючи на істотний прогрес, все ще залишається "дрібною" за мірками інших країн.
По-друге, відновлення українського ринку відбувалося дуже високими темпами: досягнувши квітневих локальних максимумів, індекс ПФТС "відбив" 82% втрат, що накопичилися за 2008-2009 рр., тоді як індекс ММВБ (РФ) - 70%, індекс WIG20 (Польща) - 50%.
І як завершальний чинник В.Шушковський назвав появу значної кількості нових інвесторів, які ще не піддалися жодній крупній корекції. Тому найближчим часом тренд залежатиме від того, "наскільки міцні у них нерви".
Характеризуючи динаміку індексу "Української біржі" (УБ), експерт відзначає: падіння індексу на 21% в червні 2009 року через два місяці після запуску біржі зайняло 14 торгівельних сесій, тоді як цього разу такий шлях (21% від внутрішньоденного максимуму 27 квітня до внутрішньоденного мінімуму 7 травня) був пройдений всього лише за шість сесій.
На думку Шушковського, 9%-не падіння індексу УБ в п'ятницю, 7 травня, є надлишковою реакцією, і цілком можливо, що після вихідних ринок відіграє частину цих втрат.
Проте аналітик допускає, що індекс українських акцій досить швидко може виявитися в районі 1700-1800 пунктів.
За його словами, подальший розвиток подій залежатиме від світової ситуації.
В той же час експерт чекає, що за своєю тривалістю ця корекція, швидше, буде схожа на падіння українського ринку в лютому-березні 2005 року або в травні-червні 2006-го, ніж на катастрофу 2008 року.
Інвестиційний консультант Astrum Investment Management Віктор Петрусь сказав агентству, що ситуація несхожа на початок другої хвилі кризи. В той же час він відзначив, що останні події чітко показали, звідки її можна чекати.
За його оцінкою, якщо Європа колективно не прийме комплекс заходів з підвищення ліквідності держав-членів Євросоюзу, то в найближчі півроку, дійсно, можна чекати другої хвилі.
"Перша "ластівка" - Греція - показала, наскільки складно відбувається процес виділення фінансової допомоги", - сказав аналітик.
В той же час, додав він, часто фондові ринки у момент сильного негативу перебільшують його наслідки, що і призводить до значних падінь.
В разі позитивного вирішення проблеми в єврозоні експерт прогнозує продовження зростання на українському ринку.
При цьому Петрусь додав, що зростання котирувань, яке слідує за таким сильним падінням, також є закономірним і призведе до вирівнювання цін, встановлення справедливих рівнів, відповідних поточним проблемам.
Керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин також не оцінює ситуацію, що склалася на ринку, як кризову.
В той же час він вважає, що ринки підійшли до серйозного бар'єру. При цьому істотною проблемою стає вартість капіталу. Зростання вартості залучення коштів і їх обслуговування може істотно підірвати процес відновлення світової економіки, і, таким чином, центробанки можуть втратити контроль над ставкою, яку при надлишковій ліквідності встановлює інколи дуже спекулятивно налаштований ринок.
Крім того, серед негативу для українського ринку А.Шевчишин відзначає вплив на розміщення облігацій як усередині країни, так і на зовнішніх ринках, бо в поточній ситуації інвестори вимагатимуть підвищеної ставки.
Як повідомлялося, українські індекси провідних майданчиків демонструють зниження останні декілька сесій на тлі зовнішнього негативу, у результаті в п'ятницю індекс УБ впав на 9% - до 2109,74 пункту, індекс ПФТС - на 8,31%, до 869,98 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас