Литвицький: Дефляція у квітні 2010 р. відкриє шлях до зниження ставок НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Дефляція у квітні 2010 р. відкриє шлях до зниження ставок НБУ

Казна та Політика
740
Квітнева дефляція, що стала результатом стриманої монетарної політики і відповідальної діяльності уряду у фіскальній сфері, відкриває дорогу до зниження ставок Національного банку України (НБУ), повідомив керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицикий.
"НБУ позитивно оцінює цінову динаміку квітня. Центробанк не любить великі коливання цін, як у бік інфляції, так і у бік дефляції. Але 0,3% - це не глибоке зниження цін. Воно дає нам можливість закріпити тенденції останніх двох місяців, коли інфляція послідовно сповільнювалася", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
За його словами, підсумки квітня підтвердили обґрунтованість намірів Нацбанку із проведення процентної політики, яка підтримала б відновлення економічного зростання в умовах переохолодженої економки.
"У нас сьогодні є підстави для чергового зниження робочих ставок рефінансування, і я рекомендуватиму керівництву піти на такий крок", - додав він.
Як повідомлялося, дефляція в Україні в квітні склала 0,3%, проте в цілому з початку 2010 року споживчі ціни в країні зросли на 4,4%. У річному вимірі (до відповідного місяця попереднього року) інфляція за підсумками квітня сповільнилася до 9,7% в порівнянні з 11% за підсумками березня і 11,5% - за підсумками лютого.
НБУ утримує облікову ставку на незмінному рівні з 12 серпня 2009 року (10,25%), тоді як "робочі" ставки були знижені в березні-2010: ставки з кредитів "овернайт" під забезпечення державними облігаціями були зменшені до 12,5% з 15,5% річних і без забезпечення - до 13,5% з 17% річних.
Керівник групи радників глави Нацбанку також зазначив, що НБУ високо оцінює якість бюджетної політики нового уряду.
"Причини дефляції потрібно шукати, перш за все, в бюджетній, монетарній і курсовій політиці, а також в змінах очікувань, які сталися після виборів. Уряд мав можливість в березні і квітні витрачати набагато більше, але була проявлена стриманість: Кабмін концентрував кошти", - пояснив він.
"Це означає, що грошова емісія, пов'язана з покупкою валюти (Нацбанком на міжбанку), не чинила тиску на ціни", - додав Литвицький.
На його думку, певний антиінфляційний вплив мало затвердження держбюджету на поточний рік: прийняття документа поліпшило чекання населення і бізнесу відносно стабілізації економічної ситуації.
Керівник групи радників глави Нацбанку також зазначив, що монетарна політика залишається стриманою, не дивлячись на розширення НБУ грошової пропозиції для відновлення зростання економіки.
За його даними, в квітні 2010р. монетарна база в Україні зросла лише на 1,8%, тоді як в квітні 2009р - на 3,1%. При цьому грошова маса зростала в минулому місяці дещо швидше, ніж за аналогічний період минулого року (у квітні 2009р - зростання на 0,2%). Литвицький додав, що в квітні 2010г "намітилося" загальне зростання кредитування.
"Монетарна політика і надалі буде чинником стабілізації цін", - вважає радник глави НБУ.
Окрім того, серед антиінфляційних чинників радник глави Нацбанку назвав зростання депозитів. "Схильність населення до заощаджень цього року домінує над прагненням до вжитку: депозити в квітні і січні-квітні зростають швидше, ніж роздрібні продажі", - пояснив він.
Курсова стабільність, за його оцінкою, закладає потенціал гальмування інфляції в перспективі. "Курс стабільний, з деякою схильністю до зміцнення. Бізнес закладав в свої плани слабкіший курс - набагато слабший 8,0 грн/$1", - сказав він.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в 2009 році сповільнилася до 12,3% з 22,3% роком раніше. Уряд прогнозує в 2010 році невелике її зростання - до 13,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас