Тріше: ЄЦБ не розглядає можливості прямого викупу держоблігацій Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: ЄЦБ не розглядає можливості прямого викупу держоблігацій Греції

Казна та Політика
426
Рада керівників Європейського Центрального Банку (ЄЦБ) не розглядає можливість прямого викупу держоблігацій Греції, повідомляє в четвер агентство France Presse із посиланням на заяву глави ЄЦБ Жан-Клода Тріше. Крім того, він знов підкреслив, що ЄЦБ не розглядає можливості дефолту Греції.
Греція, котра виявилася у важкій борговій і бюджетній кризі через неможливість рефінансувати на ринках 300-мільярдний борг, в квітні офіційно звернулась за кредитною підтримкою ЄС і МВФ. Очікується, що в перший рік вона досягатиме рівня 45 млрд євро. Міністри фінансів 16 країн єврозони 2 травня на позачерговій зустрічі в Брюсселі затвердили пакет фінансової допомоги Греції з боку ЄС і МВФ у розмірі 110 млрд євро. У свою чергу, грецький уряд узяв на себе зобов'язання домогтись за три роки скорочення державних витрат на 30 млрд євро.
Також голова ЄЦБ прокоментував і боргові проблеми інших країн єврозони, у тому числі Іспанії і Португалії. На його думку, бюджетні труднощі цих країн "не можна порівнювати" із ситуацією в Греції. "Португалію не можна порівнювати із Грецією, й Іспанію - також", - заявив глава ЄЦБ.
Раніше в четвер експерти міжнародного рейтингового агентства Moody’s заявили, що банківські системи Португалії, Іспанії, Італії, Ірландії і Великобританії ризикують "заразитися хворобою суверенних боргів", що охопила Грецію. За даними прес-релізу, опублікованого на сайті агентства, Moody’s вважає, що боргова криза може торкнутися фінансових систем цих п'яти країн, на фондових ринках яких раніше не спостерігався "перегрів" - різке спекулятивне зростання. Також, на думку експертів агентства, "ризик зараження" для цих країн великий у зв'язку із зростанням заборгованості місцевих банків протягом минулого року, "лідерами" в якому стали Іспанія й Ірландія.
Глава ЄЦБ також заявив, що економіка єврозони в цілому продовжить поступове відновлення в 2010 році, проте прогноз, за його словами, залишається неточним. "Останні дані за економічними показниками дали зрозуміти, що відновлення економіки єврозони продовжується в 2010 році, проте рада керівників ЄЦБ як і раніше вважає цей прогноз неостаточним", - сказав Тріше.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас