Росія: У жінок більш реальні вимоги до зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія: У жінок більш реальні вимоги до зарплати

Казна та Політика
347
В середньому запити чоловіків щодо зарплати у 1,15 рази вищі за очікування слабкої статі. В той же час середні запити жінок виглядають реалістичнішими, оскільки частіше відповідають пропозиціям ринку.
Про це свідчать дані дослідження, проведеного рекрутинговим порталом SuperJob.ru, в ході якого були проаналізовані запити на зарплати фахівців московського ринку праці з метою виявити відмінності апетитів із зарплат працівників жіночої і чоловічої статі.
наприклад, середні очікування чоловіків, які хочуть отримати місце бренд-менеджера, складають 75000 руб. Запити жінок істотно скромніші - 50000 руб. Працедавці ж в середньому готові платити такому співробітникові 65000 руб. на місяць.
Чоловіки, які претендують на заміщення вакансій юриста і менеджера інтернет-проектів, в середньому розраховують на щомісячний оклад у розмірі 50000 рублів, а жінки - на 40000 рублів. Працедавці, що шукають співробітників на дані позиції, пропонують оклад у розмірі 45000 рублів на місяць.
За даними на березень цього року середня заробітна плата торговельного представника в м. Москва становить 40000 рублів на місяць. Саме на таку винагороду розраховують претенденти жіночої статі, чоловіки ж претендують на 45000 рублів. Аналогічну ситуацію можна спостерігати, розглядаючи пропозиції ринку і чекання претендентів, що претендують на вакансії андеррайтера, кухаря, інженера по охороні праці.
Але чим пояснюється подібна скромність представниць прекрасної статі? В першу чергу навмисне заниження суми передбачуваної зарплати продиктоване бажанням жінок підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці. А виникає воно частенько під впливом сталих стереотипів: жінки підсвідомо недооцінюють свої здібності і потенціал, вважаючи, що працедавець чоловіка-претендента оцінить вище. Також, на думку психологів, жінки частіше тяжіють до стабільності, вибираючи, що називається, "синицю в руках". Чоловіки ж, навпаки, рвуться до нових досягнень, а просування кар'єрними сходами нерозривно пов'язане для них із зростанням апетитів оплати праці. Крім того, чоловік в багатьох родинах є основним добувачем, отже, він не може дозволити собі заробляти менше.
Однак, судячи з результатів дослідження, є низка позицій, де запити жінок не відстають від вимог чоловіків. Це архітектор, менеджер по логістиці (чекання жінок всього на 1 тисячу руб. менше), PR-менеджер. При цьому середні запити представників обох статей збігаються із середнім рівнем пропозиції московських працедавців.
Дослідження було проведене в середині березня 2010 року на основі аналізу 20 позицій, серед претендентів на які заявлені представники обох статей.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас