Азербайджан віддасть половину видобутого газу Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан віддасть половину видобутого газу Nabucco

Енергетика
243
Азербайджан готовий направити половину газу, що добувається в країні, на завантаження газопроводу Nabucco, по якому сировина поставлятиметься в ЄС в обхід Росії. Про це заявив керівник політичного відділу адміністрації президента Азербайджану Алі Гасанов, передає News.az із посиланням на турецькі ЗМІ.
"Азербайджан надає дуже велике значення проекту Nabucco, підтримуваному Туреччиною. Ми готові 50 відсотків азербайджанського газу направити по цьому трубопроводу", - заявив Гасанов на економічному форумі в Стамбулі.
"Наше завдання - поставляти газ для цієї труби, тоді як всі інші питання стосуються Італії, Німеччини, Болгарії і Брюсселю. Азербайджан вже зробив все необхідне для реалізації цього проекту. Зараз справа за європейськими структурами", - додав він.
Раніше в квітні міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз заявив, що після двох років переговорів з Держнафтокомпанією Азербайджану (ГНКАР) сторонам удалося погоджувати основні спірні питання в газовій сфері. Досі протиріччя Баку і Анкари залишалися серйозною перешкодою на шляху розвитку трубопровідного проекту Nabucco, оскільки не дозволяли говорити про гарантії завантаження труби азербайджанським газом. При цьому в Баку інформацію про досягнуту угоду з Анкарою так і не підтвердили.
Восени 2010 року в ЄС буде прийнято фінальне інвестиційне рішення щодо проекту Nabucco або відмова від нього, але і досі не ясно, за рахунок яких джерел наповнюватиметься газопровід. Зараз основними постачальниками газу для Nabucco вважаються Азербайджан, Туркменія і Іран. При цьому пріоритетним постачальником в ЄС вважають саме Азербайджан.
Експлуатацію Nabucco з пропускною спроможністю в 31 мільярд кубометрів газу планувалося почати вже в 2014 році, проте єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер в березні поточного року повідомив, що Nabucco почне діяти в кращому разі в 2018 році.
Варто також відзначити, що Азербайджан відклав початок розробки другої стадії проекту Шах-Деніз до 2017 року через відсутність можливостей для експорту газу до Європи. Саме друга черга проекту Шах-Деніз мала стати ресурсною базою для Nabucco, а не той газ, що добувається на території республіки зараз.
Весь видобуток газу в Азербайджані в 2009 році склав понад 23 мільярдів кубометрів. В даний час азербайджанський газ поставляється до Туреччини, Грузії, Росії і Ірану.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас