Податковий стрес. Які обіцянки не виконав Янукович — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий стрес. Які обіцянки не виконав Янукович

Казна та Політика
3930
Новими джерелами поповнення українського бюджету стануть зростання акцизів і податок на предмети розкоші. Якщо цього виявиться замало, в жертву принесуть єдиний податок.
"Податкові канікули для малого бізнесу на 5 років, зниження ПДВ до 17%, зниження податку на прибуток до 19%", - обіцяв виборцям Віктор Янукович під час передвиборчої кампанії. Податковий рай після призначення обіцяв підприємцям і прем'єр Азаров. Як з'ясувалося, зменшення оподаткування виявилося для країни непосильною ношею. У прийнятому в першому читанні проекті бюджету на 2010 рік передбачається дефіцит у 5,33%. Насправді, за прогнозами Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, дефіцитна дірка в головному кошторисі країни може скласти 10-15%.
Заповнювати недостачу уряд вирішив за рахунок посилення адміністрування, введення нових податків і збільшення ставок деяких вже існуючих. Зокрема, підвищаться акцизні ставки на алкоголь, тютюн і бензин. Додатковим податком обіцяють обкласти предмети розкоші - великі будинки та квартири, яхти і літаки. Прикметно, що Кабмін Юлії Тимошенко в 2009 році планував рятувати бюджет аналогічним чином.
Бюджет передбачає, що до кінця року податківці і митники повинні зібрати 203 млрд. грн. Однак, як вважають опитані "Фокусом" експерти, податкові нововведення навряд чи допоможуть їм виконати це завдання.
Ставка на акциз
Міністр фінансів Федір Ярошенко вважає, що частка акцизу в ціні українських товарів є дуже малою. Очевидно, тому головним джерелом надходжень до бюджету як раз і стануть підвищені акцизи, за рахунок яких уряд має намір отримати додаткові 4,1 млрд. грн.
Найбільше підвищення ставок очікує виробників алкоголю. Акциз на пиво і горілку зросте незначно - з 0,6 до 0,74 грн. і з 13,6 до 15,7 грн. відповідно, а ось на вина він збільшиться у кілька разів. Причому якщо зростання ставки у десять разів на сухе вино (з 1 до 10 коп.) винороби, за власним зізнанням, переживуть безболісно, то зростання акцизу на кріплені вина з 0,5 грн. до 7,1 грн. завдасть галузі великих неприємностей.
"Після підвищення акцизу пляшка натурального кріпленого вина буде коштувати 23-27 гривень, а пляшка горілки - 14-18. Безсумнівно, споживачі почнуть купувати більш дешевий напій", - упевнений керівник Асоціації виноградарів і виноробів України Сергій Петренко. Він застерігає: настільки радикальне підвищення акцизів призведе до скорочення виробництва українського вина - з 22,3 млн. декалітрів у 2009 році до 2 млн. декалітрів у 2011-му. Крім того, за словами генерального директора АПК "Кримрадгоспвинпром" Олександра Голубенка, частина виробників та імпортерів, щоб уникнути податкового пресу, може просто піти в тінь.
Торкнеться подорожчання і пального. Незважаючи на те, що в урядовій записці сказано, що підвищення акцизу з 110 до 172 євро за тонну, а для бензину А-98 - до 200 євро за тонну - не привід підвищувати ціни, бізнес вважає інакше. "Після підвищення акцизу вартість А-95 збільшиться на 60 копійок за літр, а вартість А-98 - на 90 копійок. Тому, враховуючи, що ціна найпопулярнішого А-95 і так вже більше 8 грн., можна припустити, що на ринку стане більше дешевої бодяги, яку будуть додавати в нормальний бензин, щоб знизити його ціну ", - зазначає комерційний директор столичної мережі АЗС "КЛО" В'ячеслав Стешенко.
Зросте також акциз на тютюнові вироби. Згідно із проектом закону про внесення змін до низки податкових законів, тепер замість 69 грн. за тисячу сигарет виробник або імпортер буде платити 90, а за кілограм тютюну йому доведеться вносити до скарбниці 50 грн. замість 28,75.
До речі, законопроект підготував для тютюнників і виробників алкоголю другий неприємний сюрприз - зобов'язав їх починаючи з нового року платити разом з поточним акцизом ще 20% збору авансом. На думку бізнесменів, це набагато більша неприємність, ніж підвищення ставок. "Ці авансові платежі треба буде закладати в собівартість продукції. У річному обчисленні зростання витрат за статтею "сплачені відсотки" може скласти десятки відсотків", - говорить директор з корпоративних питань "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" (JTI) Олександр Когут.
Мінлива розкіш
Похмурі прогнози. Підвищення акцизу знищить деякі українські вина, упевнений глава Асоціації виноградарів і виноробів Сергій Петренко. Крім підвищення акцизів Микола Азаров обіцяв ввести податок на розкіш, який буде включати в себе нові ставки на автомобілі вартістю понад 50 тис. євро і мотоцикли дорожче 10 тис. євро, а також податок на квартири площею більше 300 кв. м, будинки площею більше 500 кв. м, яхти, літаки та гелікоптери.
Підрахувати, скільки реально могла б принести спроба зобов'язати українських багатіїв поповнити бюджет, поки неможливо: за станом на 27 квітня введення "розкішних" податків документально підтверджено не було. Тим більше не факт, що бізнес буде ці податки платити. "Багато яхт і літаків зареєстровано на різні офшорні компанії і за документами не належать реальним власникам", - зазначив екс-заступник мера Києва Євген Червоненко, який володіє гелікоптером. Харківський мільйонер Олександр Ярославський, який займає 34-е місце в рейтингу Фокусу "200 найбагатших людей України", заявив нам, що йому не належить жодного предмету розкоші. "Якщо бізнесмени самі не захочуть платити, вони знайдуть безліч способів цього не робити. Ось, наприклад, у мене великий будинок, але зі мною живе син із дружиною. Я можу запросто розділити будинок між двома родинами", - розповідає президент ТОВ "Інвестиційна група "ДАТ" Олександр Давтян.
Ще одним нововведенням може стати скасування єдиного податку. Як заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, в уряді ухвалили рішення перевести всіх спрощенців на спільну систему оподаткування. Однак не відомо, коли саме це станеться. Принаймні, поки Кабмін запланував зібрати з них в 2010 році 1,8 млрд. грн.
Втім, всі перераховані фіскальні ініціативи ще обговорюються в парламенті. Урядовий законопроект чекають поправки, які можуть змінити кінцеві ставки нових податків або скасувати їх взагалі. Як, наприклад, це вже відбулося з підвищенням податку на рекламу в 6-40 разів, що фігурували до минулої п'ятниці у проектах податкової реформи. Але після піднятої у ЗМІ хвилі протесту представники Кабміну оголосили, що підвищення не буде.
Наталя Гузенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас