Забити банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забити банку

Казна та Політика
1307
Минулого вівторка, 20 квітня, Нацбанк прийняв і відразу ж оприлюднив постанову № 210 "Про окремі питання регулювання грошово-кредитного ринку". Згідно з документом, з 1 травня 2010 банки зобов'язані будуть "заморожувати" на спеціальному рахунку в НБУ 100% своїх обов'язкових резервів, сформованих за кожний минулий місяць.
Регулятор прийняв таке рішення "з метою забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку та запобігання виникненню монетарних ризиків, пов'язаних зі стабільністю грошової одиниці". Як відомо, обов'язкові резерви служать для забезпечення мінімального рівня ліквідності банку і розраховуються як відсоток від залучених банком депозитів. З 1 лютого 2009 р. при розрахунку розміру резервів враховуються тільки ресурси в іноземній валюті.
При цьому норматив резервування для строкових депозитів фізичних і юридичних осіб становить 4% від суми, для ресурсів до запиту - 7% від суми. Обов'язкові резерви зберігаються на кореспондентських рахунках банків у НБУ і можуть використовуватися для проведення платежів. Влітку минулого року Нацбанк постановою № 414 від 21.07.09 р. зобов'язав банки зберігати на спеціальному рахунку 40% обов'язкових резервів, а місяцем пізніше регулятор збільшив цей норматив до 50% (постанова № 514 від 31.08.09 р.). Зазначимо, в останні місяці обсяг обов'язкових резервів коливається на рівні 12 млрд грн. Відповідно, сума "заморожених" на спеціальному рахунку коштів становить близько 6 млрд грн.
Зокрема, на 1 квітня обсяг обов'язкових резервів склав 11,6 млрд грн., а сума коштів на спеціальному рахунку - 5,7 млрд грн. Найбільші суми зосереджені на рахунках найбільших банків: ПриватБанку (533 млн грн.), "Райффайзен Банку Аваль" (489 800 000 000 грн.), УкрСиббанку (+451600000000 грн.). Банкіри вважають нинішнє посилення монетарної політики логічним кроком. "НБУ випустив в обіг досить багато гривні, викуповуючи надлишок валюти.
Дотепер регулятор стерилізував (пов'язував) надлишкову ліквідність у гривні шляхом продажу банкам своїх депозитних сертифікатів, за якими деколи платив непогану прибутковість. Зміна норм резервування дозволить знизити витрати НБУ на регулювання ліквідності ", - говорить В'ячеслав Молодкін, директор казначейства" Альфа-Банку (Україна) ". Зазначимо, що залишки коштів на кореспондентських рахунках банків (тобто загальна ліквідність системи) минулого тижня досягали 20,5 млрд грн.
З початку поточного року цей показник не опускався нижче позначки 15,2 млрд грн. і досягав максимуму в березні - 24 млрд грн. Нові ініціативи регулятора учасники ринку розглядають лише як початок процесу "закручування гайок". "Цілком можливо, що Нацбанк знову введе обов'язкове резервування під гривневі ресурси. Це дозволить зв'язати ще 4-6 млрд грн. гривневої ліквідності ", - припускає Фелікс Інденбаум, незалежний фінансовий експерт.
Втім, щоб дотриматись нових вимог регулятора, банкам необов'язково "заморожувати" гроші на рахунках у Нацбанку. Натомість є можливість направити вільну ліквідність на покупку спеціальних ОВДП. Згідно з постановою № 210, банки в повному обсязі в рахунок обов'язкових резервів можуть враховувати цільові ОВДП, випущені для залучення коштів на фінансування заходів, пов'язаних з підготовкою та проведенням Євро-2012. Ідея розміщувати подібні ОВДП з'явилася в уряду ще восени 2009 р. Постановою № 567 від 29.09.09 р. Нацбанк дозволив своїм підопічним формувати за рахунок ОВДП тільки 20% обов'язкових резервів.
Якщо вірити даним Мінфіну, то зараз в обігу всього один випуск цільових ОВДП на 730 млн грн. Папери були розміщені ще 6 жовтня 2009 р. на три роки під 20% річних. В ході того ж аукціону "звичайні" короткострокові ОВДП розміщалися під 23-25% річних. У той же час, за даними Олександра Печерицина, начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку", насправді Мінфін уже встиг розмістити цільові облігації на 1,4 млрд грн., Але цього ніхто особливо не афішує.
З урахуванням того, що на залишки коштів обов'язкових резервів банків НБУ нараховує всього 30% облікової ставки, тобто трохи більше 3% річних, їм буде вигідніше купувати цільові держоблігації, а не тримати гроші в Нацбанку під мізерний відсоток. "Очевидно, що банкам вигідніше придбати цільові облігації, скажімо, під 14% річних, ніж тримати кошти в НБУ під 3%", - зазначає Печерицин.
Інші учасники ринку також прогнозують підвищення попиту банків на цільові ОВДП. Приміром, В'ячеслав Молодкін прогнозує: "Попит на цільові облігації зросте однозначно. Думаю, що банки зможуть покрити такими облігаціями 30-50% обов'язкових резервів, тобто може йтись про 4-5 млрд грн. ". За його словами, більше цієї суми банки інвестувати не зможуть, оскільки направляти всю короткострокову ліквідність на покупку довгострокових інструментів вкрай ризиковано.
Наприкінці березня віце-прем'єр-міністр з питань підготовки Євро-2012 Борис Колесников заявив, що Мінфін планує щотижня розміщувати цільові ОВДП на 1 млрд грн. За інформацією Мінфіну, найближче розміщення заплановано на 27 квітня. Відзначимо, що останнім часом банки досить активно купують звичайні ОВДП. За даними НБУ, з початку 2010 р. вкладення банківського сектора в цей інструмент збільшилися майже на 5 млрд грн. - До 25 млрд грн.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас