Експерти: Дешевий газ для України - це міф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Дешевий газ для України - це міф

Енергетика
4064
За станом на травень 2010 року вартість газу для України складе 230 доларів за тисячу кубометрів - якщо відняти скасовані Росією митні збори. Менше платять лише Білорусь і Молдова, хвалять свою операцію урядовці в Києві. Але вже зовсім скоро "харківський успіх", який повинен врятувати українську промисловість, може луснути, як мильна бульбашка. Президент київського Міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук нагадує про кабальні умови газового контракту, який ніхто не відміняв. Москва лише відмовилась від мита.
За словами Тодійчука, базова ціна при визначенні формули ціни для України становить 450 доларів, тоді як для інших європейських країн вона складає 360, 380 і навіть 280. "Як тільки почнуть нестримно зростати ціни на нафту, вартість газу для України зростатиме значно швидше, ніж для країн Європейського союзу", - попереджає експерт. Вже незабаром знижки в 100 доларів українській стороні може виявитися недостатньо, адже ціна може знову виявитися найвищою в Європі, вважає Тодійчук. Тоді багато промислових підприємств в Україні можуть остаточно втратити конкурентоспроможність, якщо не інвестуватимуть у модернізацію виробництва.
Нинішні ціни на газ розраховуються на підставі контракту, підписаного торік главами урядів двох країн - Тимошенко і Путіним. Він розрахований на десять років. Проте, аналітик київського експертного центру "Номос" Михайло Гончар не виключає, що рано чи пізно він може бути розірваний. Такі прецеденти вже є: експерт навів як приклад попередній контракт, за яким Україна отримувала середньоазійський газ через посередника "РосУкрЕнерго". "Цей договір був підписаний на 25 років, але проіснував менше чотирьох", - нагадує Гончар.
Експерти переконані, що без реалізації масштабної програми енергозбереження Київ залишатиметься на "газовому гачку". Спершу Україні необхідно позбавитися від статусу країни з однією із найбільш енергетично неефективних економік світу, нагадує Олександр Тодійчук.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас