Литвицький: Прогноз зростання ВВП України на рівні 4% у 2010 р. є реалістичним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Прогноз зростання ВВП України на рівні 4% у 2010 р. є реалістичним

Казна та Політика
280
Прогноз зростання ВВП України на рівні 4% у 2010 р. є реалістичним. Про це РБК-Україна заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Схоже, другого раунду рецесії в цьому році не буде. Прогноз 4% зростання ВВП є реалістичним. Вірогідність вийти на мегатренд 7% (зростання ВВП) становить 50%", - сказав Литвицький.
За його словами, базовим чинником економічного зростання залишається зовнішній попит. Зокрема, зростання експорту, яке у 1 кв. 2010 р. склало 22%.
В той же час, за оцінками Литвицького, "в анабіозі перебуває інвестиційний попит". "За 2009 рік капітальні інвестиції скоротилися на 41,5%. Схоже, ситуація не змінилася в І кварталі. Будівництво скинуло обсяги ще на 21,4%. ", - відзначив експерт. Також, все ще "анемічним" залишається споживання. "Заважає інфляція - 4,7% за квартал - це багато", вважає Литвицький.
На думку Литвицького, позитивні зрушення у ключових галузях української економіки могли бути вищими, ніж зафіксував Держкомстат. "Що стримувало зростання? Кредитна апатія (делеверідж), негативні очікування бізнесу в атмосфері виборів, бюджетна невизначеність, вичікувальна позиція іноземних інвесторів за відсутності фінансування МВФ, погодні умови, газові ціни, а також коливання світової кон'юнктури", - пояснив Литвицький.
Серед рекомендацій щодо покращення економічної ситуації, Литвицький називає такі кроки, як "осідлання глобального відновлення (підтримка експорту, вирішення проблем з ПДВ, оптимізація співпраці в рамках СОТ, а також співпраця з Росією), зменшення інфляції до однорозрядної, реанімація кредитування, інфраструктурні інвестиції, утримання макроекономічної стабільності, стимулювання сільського господарства і будівництва, а також формування "оранжерейного" клімату для інвесторів". Також В.Литвицький пропонує "посилити виконавчу дисципліну, започаткувати тотальне ресурсозаощадження, розпочати приватизацію землі, кількісно пом'якшити монетарну політику, напрацювати базу для проведення реформ, і - надати додаткові повноваження Президенту".
"Йдеться про Укази з питань структурних реформ. Екс-президенту України Л.Кучмі право видавати їх надавала Конституція, в частині перехідних положень. Потрібно прийняти зміни до Конституції, щоб зазначені Укази мали силу Закону ", - переконаний Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас