Японія запустила ядерний реактор, зупинений 14 років тому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія запустила ядерний реактор, зупинений 14 років тому

Енергетика
739
Уряд Японії в четвер, 6 березня, запустив реактор на швидких нейтронах Мондзю, через 14 років після призупинення його роботи через виток натрію.
Про це повідомляє AFP із посиланням на заяву Агентства з атомної енергії Японії.
Реактор Мондзю потужністю 280 мегават - один з двох японських реакторів на швидких нейтронах, які працюють на суміші плутонію і низькозбагаченого урану-238 і дозволяють виробити більше плутонію, ніж вони споживають.
У 1994 році реактор був введений в дію, проте в грудні 1995 року стався прорив другого контура системи охолодження, з нього вилився натрій, який, вступивши в контакт з повітрям, став причиною пожежі. Відтоді Мондзю довгий час був законсервований, але згодом все ж було прийнято рішення про його повторний запуск.
Уряд Японії покладає великі сподівання на реактори цього типу, оскільки вони продуктивніші, ніж звичайні атомні реактори, а також мають можливість самостійно виробляти плутоній, що хоч би частково знижує залежність Японії від зовнішніх постачань палива для АЕС. До 2050 року планується замінити всі блоки АЕС на реактори на швидких нейтронах.
Як зазначає агентство, більшість західних країн закрили проекти зі створення реакторів, подібних до Мондзю, - через технічні проблеми і побоювання відносно можливості використання подібних реакторів для створення ядерної зброї.
Нагадаємо, в липні 2007 року після сильного землетрусу була зупинена найбільша в Японії АЕС Касівадзакі-Каріва через виток радіації, що стався. Відтоді на станції ведуться профілактичні роботи, і діє лише частина об'єктів. У листопаді минулого року на станції сталось одинадцяте за рахунком займання з моменту її зупинки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас