Російський експерт: Газпром може піти на нові поступки Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський експерт: Газпром може піти на нові поступки Україні

Енергетика
683
Газпром може частину об'ємів газу, що поставляються Україні, прив'язати до спотових цін, що знизить вартість блакитного палива, заявив аналітик ІФД "Капітал" Віталій Крюков.
Експерт нагадав, що Газпром вже увійшов у скрутне становище європейських покупців газу, погодившись до 15% об'єму постачань газу продавати за цінами, прив'язаними до вартості палива на спотовому ринку. В цілому Газпром поставляє газ за довгостроковими контрактами за вартістю, прив'язаною до світових цін на нафту, а вона помітно вища від спотової ціни.
На думку Крюкова, з Україною можна чинити так само. "Спотові ціни на газ зараз більш ніж в два рази нижчі, ніж контрактні ціни Газпрому. Тому в принципі, якщо Україна хоче "відв'язати" газову ціну від нафтової, можна частину об'ємів прив'язати до спотових цін. Як вихід з ситуації", - сказав аналітик.
Правда, повністю відмовитися від прив'язки до цін на нафтопродукти не вийде. "Річ у тім, що це загальноприйнята формула, вона діє при постачаннях практично всього газу Газпрому", - пояснив Крюков.
В будь-якому разі, якщо Росія і погодиться на нові поступки, вона попросить щось натомість.
"Наприклад, Газпром отримає можливість збільшити постачання газу кінцевим споживачам, в першу чергу промисловим підприємствам. Можливо, отримає частку в українських ПСГ, в якихось проектах з видобутку на шельфі. Тобто взамін Газпром теж проситиме поступок від України. Просто так узяти і переписати газову формулу він не погодиться", - вважає Крюков.
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна наполягає на тому, аби Газпром відмовився від прив'язки вартості газу до світових цін на нафтопродукти, оскільки для української економіки це "надзвичайно невигідно".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас