АМКУ взявся за "доброчинні" внески в лікарнях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ взявся за "доброчинні" внески в лікарнях

Казна та Політика
747
Антимонопольний комітет України почав боротьбу з "доброчинними" внесками, які лікарі просять здати хворих і їхніх рідних до фонду поліклініки або лікарні, повідомляє "Сегодня".
Як повідомили в прес-службі АМКУ, фактично це завуальовані платні послуги, розмір яких установи охорони здоров'я встановлюють на власний розсуд. В той же час в АМКУ роз'яснили, що закон не забороняє добровільні спонсорські внески в будь-яких розмірах, але вимагати їх, наприклад, за УЗІ, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають права.
В Мінздраві запевнили, що вони вже надіслали роз'яснювальний лист на місця, в якому від головлікарів вимагають дотримуватися закону при зборі внесків.
Дозволено вивішувати в лікарні оголошення про те, що кожен може за бажанням здати певну суму на потреби лікарні (взамін видадуть квитанцію з вказівкою прізвища і суми, яку було пожертвувано).
Якщо ж лікар вимагає гроші, хворий може поскаржитися (краще письмово) головлікареві або в регіональне управління Мінздраву.
Як стверджують юристи, 1-2 скарги ні до чого не призведуть, тому що навряд чи можна довести факт вимоги до пацієнта надати "доброчинність". Але якщо таких скарг будуть десятки, плюс суми "на доброчинність" виявляться однаковими, а це можна перевірити за прибутковими ордерами (УЗІ зазвичай коштує 30-40 гривень, рентген - 10-15), прокуратура може порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем в даній лікарні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас