Вже цього року Україна віддасть значну частину урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вже цього року Україна віддасть значну частину урану

Енергетика
388
Україна почне позбавлятися від запасів високозбагаченого урану для його переробки на низькозбагачений вже цього року.
Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, виступаючи в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на конференції щодо огляду виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, повідомляє Pro.UА із посиланням на РІА "Новини".
"Спершу ми вилучимо вже цього року значну частину наших запасів для переробки його на низькозбагачений уран з метою використання в українських ядерних дослідницьких центрах", - сказав Грищенко. Він також нагадав, що позбавлятися від високозбагаченого урану Київ буде в разі отримання "достатнього міжнародного сприяння".
Глава МЗС України на конференції у вівторок сказав, що цей добровільний крок Києва свідчить про те, що його країна "серйозно ставиться до проблем нерозповсюдження і роззброєння". Він також закликав інші країни, які володіють запасами збагаченого урану, вчинити, як Україна.
Грищенко в своєму виступі також висловився на підтримку зміцнення режиму ДНЯЗ і нагадав, що Україна стала першою країною, яка відмовилася добровільно від ядерної зброї після отримання гарантій безпеки від ядерних держав. За його словами, таке рішення було прийняте багато в чому через величезний збиток, якого було завдано Україні в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.
Нагадаємо, про рішення України повністю відмовитися від зберігання високозбагаченого урану на своїй території до 2012 року заявив президент Віктор Янукович під час саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні 12-13 квітня.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас