Грищенко: Україна вже цього року почне позбавлятися від запасів високозбагаченого урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грищенко: Україна вже цього року почне позбавлятися від запасів високозбагаченого урану

230
Україна почне позбавлятися від запасів високозбагаченого урану для його переробки в низькозбагачений вже цього року. Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, виступаючи в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на конференції з огляду виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).
"Як перший крок ми вилучимо вже цього року значну частину наших запасів для переробки його в низькозбагачений уран з метою використання в українських ядерних дослідницьких центрах", - сказав К.Грищенко.
Він також нагадав, що позбавлятися від високозбагаченого урану Київ буде в разі отримання "достатнього міжнародного сприяння".
Глава МЗС України підкреслив, що цей добровільний крок Києва свідчить про те, що його країна "серйозно ставиться до проблем нерозповсюдження і роззброєння". Він також закликав інші країни, що володіють запасами збагаченого урану, взяти приклад з України.
Як повідомлялося, 12 квітня в США Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з Президентом США Бараком Обамою заявив, що Україна відмовиться від близько 90 кг збагаченого урану, якого вистачає для створення ядерної зброї.
У спільній заяві глав держав, яку було оприлюднено за результатами зустрічі, відзначається, що Б.Обама позитивно оцінює рішення України позбавитися від всіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну і фінансову допомогу в цьому питанні з боку Сполучених Штатів.
Передбачається, що високозбагачений уран з України піде до Росії, а звідти буде повернено низькозбагачений уран, який буде використаний в наукових цілях.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас