Ринкам капіталу загрожує найгірша криза століття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринкам капіталу загрожує найгірша криза століття

Казна та Політика
8863
Ринкам капіталу, ймовірно, загрожує наймасштабніше потрясіння за останні сто років, оскільки уряди країн світу, зокрема єврозони, не в змозі вирішити проблеми державного боргу і бюджетного дефіциту, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на прогноз Evolution Securities Ltd.
Рішення Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) про виділення Греції 110 млрд євро не повернуло інвесторам упевненості в стабільності ринків, навпаки, відплив капіталу з ринку держоблігацій країн Європи з високим рівнем держборгу продовжився, кредитні дефолтні свопи із облігацій Греції, Іспанії, Португалії і Італії знову подорожчали, а курс євро впав до мінімуму з квітня 2009 року.
"На ринках капіталу незабаром може початися найбільша за останніх 100 років фінансова криза", - вважає начальник відділу стратегії на кредитних ринках в Evolution Гері Дженкінс.
Євросоюзу доведеться вживати додаткових заходів, аби запобігти подальшому обвалу на ринках, і єдине, що зараз можна зробити, - звернутися до Європейського центрального банку (ЄЦБ) з проханням про вливання коштів у держоблігації проблемних країн, включаючи Грецію, стверджує Г.Дженкінс. Найімовірніше, ЦБ єврозони скуповуватиме боргові папери на вторинному ринку, але у випадку з Грецією може бути досягнута угода про те, що ЄЦБ профінансує майбутнє погашення боргових зобов'язань Греції, заявив аналітик ING Groep NV Падрайк Гарві.
Покупка держоблігацій буде для ЄЦБ "рівносильна використанню ядерної зброї: вона залишить пляму на політичній репутації ЄЦБ і погіршить співвідношення його активів і зобов'язань", вважає П.Гарві. Проте, додає аналітик, схоже, що зараз це останній шанс Європи: "Лише ЄЦБ може надрукувати досить євро, аби врятувати всю систему".
Як варіант, уряди європейських країн можуть також змусити інвесторів на внутрішньому ринку скупити держоблігації, або просто дочекатися, поки ситуація сама собою не покращиться, іронізують аналітики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас