Операції по картам зросли на попелі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операції по картам зросли на попелі

Фінтех і Картки
461
Банки і платіжні системи заробили на виверженні вулкана в Ісландії. Застряглі в аеропортах пасажири активно оплачували незаплановані витрати кредитними картками. З 16 по 22 квітня операції за картками трималися на максимальних рівнях, а в деяких банків зросли в півтора рази.
Закриття повітряного простору через виверження ісландського вулкана Ейяфьятлайокюдль зіграло на руку банкам і платіжним системам. Через те, що пасажири по декілька днів не могли вилетіти, їм довелося більше користуватися банківськими картами, аби сплатити незаплановані витрати.
Такі висновки можна зробити виходячи з обсягів трансакцій по дебетових і кредитних картах в Європі (і безготівковий розрахунок, і зняття готівки) за період з 16 по 22 квітня, коли відбувалися перебої з авіасполученням. Найбільший стрибок за кількістю трансакцій стався у ВТБ 24. Так, якщо за тиждень до закриття повітряного простору (9-15 квітня) в Європі по картах банку було здійснено 29 107 операцій, то 16-22 квітня - 47 178 (зростання на 62%). У банку "Авангард" за період 16-22 квітня кількість операцій по картах зросла на 10%. Окремо європейські трансакції в банку не виділяють, проте, за оцінками заступника голови правління "Авангарду" Валерія Торхова, саме ними був забезпечений приріст. "Кількість операцій, здійснених в ці дні в Європі, могла збільшитися на 30-35%", - оцінює пан Торхов. Враховуючи, що внутрішніх причин для зростання операцій по картах не було, збільшення кількості трансакцій нічим іншим, окрім як вулканом і перебоями з авіасполученням, пояснити не можна, говорить він.
В російських "дочках" іноземних банків зростання було менш помітним. У Райффайзенбанку кількість операцій з банківських карт з 16 по 22 квітня в порівнянні з попереднім тижнем збільшилося на 8,2%, в Юнікредитбанку - на 10,8%. При цьому обіг із трансакцій рекордів не бив, але протягом декількох днів підряд і обсяг, і кількість трансакцій "трималися на максимальних середньомісячних значеннях, що досить незвично", - підтвердили тенденцію і в Ситібанку.
В іноземних банках менш помітне зростання пояснюють специфікою своїх карткових клієнтів. "У наших клієнтів дуже істотна частка покупок за кордоном, - повідомили в Сітібанку.- Наші клієнти багато подорожують і активно користуються пластиковими картами для оплати витрат в поїздках, і при великих оборотах зростання операцій під час виверження вулкана вплинуло на статистику не так значно".
"Вулканічне" зростання обігу по трансакціях дозволило платіжним системам і банкам збільшити свої комісійні доходи. Точно підрахувати доходи банків-емітентів практично неможливо, оскільки їх комісії залежать від різних параметрів - виду і обсягу операції, виду карт. У MasterCard Europe не змогли оцінити зростання своїх доходів від вулкану. "Сервісна комісія платіжних систем і комісії банків-еквайєрів, чиїми банкоматами користувалися застряглі в Європі мандрівники, залежить від кількості операцій", - говорить пан Торхов. Таким чином, зростання їх комісійних доходів буде порівнянне зы збільшенням кількості трансакцій.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас