Банки активно засуджують позичальників, які узяли кредит у кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки активно засуджують позичальників, які узяли кредит у кризу

Кредит&Депозит
2107
З початку року різко зросла судова активність банків і колекторних агентств, що намагаються стягнути проблемні борги з роздрібних позичальників. Із неповернених кредитів, узятих на початку кризи, в 2010-2011 роках закінчується термін позовної давності, і якщо банки не поквапляться, всю суму заборгованості доведеться списати в збиток, пише "Комерсант".
Якщо рік тому колекторне агентство "Центр ЮСБ" передавало до судів до 500 справ на місяць, то зараз - більше 5 тисяч, говорить голова ради директорів "Центру ЮСБ" Олександр Федоров. Така ж динаміка в Столичному колекторному агентстві: рік тому до судів щомісячно подавалося не більше 300 справ із боргів фізичних осіб, а зараз - по декілька тисяч. У першому кварталі 2010 року удвічі зросла кількість позовів до судів із боргів фізичних осіб і в колекторних агентствах "Пристав", "Секвойя Кредит Консолідейшн", "Русколлектор".
Справа в тому, що у 2010-2011 роках закінчується термін позовної давності для споживкредитів, які масово видавалися в 2007-2008 роках і час виплат із яких припав на гостру фазу кризи, коли платоспроможність позичальників різко погіршилась, пояснює директор із розвитку бізнесу Столичного колекторного агентства Артем Плохов.
За Цивільним кодексом, загальний термін позовної давності становить три роки з моменту першого неплатежу із кредиту. Якщо робота із стягнення боргу не велася, після закінчення трьох років кредитор або особа, яка придбала права вимоги по цьому кредиту, не може вимагати в суді стягнення цього боргу.
Продаж боргів колекторам і стягнення проблемної заборгованості через суди дозволяє банкам повернути лише малу частину грошей. Залежно від виду і терміну давності кредитів ціна на них при продажі колекторам досягає 3-5%, говорить старший віце-президент боргового агентства "Пристав" Сергій Шпетер. "Через суди удається повернути не більше - ефективність стягнення залежить від того, як швидко з моменту виникнення прострочення почалася робота з позичальником, а до судів потрапляють вже такі кредити, де прострочення перевищує 365 днів і більше", - пояснює Олександр Федоров.
Звернення до судів необхідне банкам в першу чергу для того, щоб отримати можливість списати безнадійний борг за рахунок резервів. "Для того, щоб списати безнадійний борг з балансу і відновити резерви, банку необхідно отримати від судових приставів акт про неможливість стягнення цього боргу, - пояснює Федоров.- Тому стадію суду не оминути: аби судові пристави почали виконавче провадження, необхідно подавати позов і отримати рішення суду".
Існує ще одна причина, що змушує банки звертатися до судів, говорить Артем Плохов. "За час кризи збільшилася кількість позичальників, які відмовляються платити борги без пред'явлення їм рішення суду, - говорить він.- А отримавши судове рішення, вони починають оскаржувати нараховані банком відсотки і штрафи".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас