Екологи побоюються, що катастрофа із розливом нафти у Мексиканській затоці може повторитись у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екологи побоюються, що катастрофа із розливом нафти у Мексиканській затоці може повторитись у Росії

486
Екологи попереджають про можливе повторення аварії, подібної до розливу нафти в Мексиканській затоці, на території Росії.
"Такі катастрофи відбуваються регулярно. Поки не існує технологій, що дозволяють виключити подібні аварії", - сказав керівник енергетичного відділу російського відділення міжнародної екологічної організації Грінпіс Володимир Чупров.
Він додав, що подібні аварії можливі, наприклад, в Арктиці, де немає технологій для ліквідації нафтових розливів, в Пермському краї і республіці Комі аварії будуть пов'язані із зношеністю устаткування.
"В Якутії - це питання часу, там встановлено устаткування, не призначене для роботи в умовах холоду", - сказав В.Чупров.
Говорячи про розлив нафти в Мексиканській затоці, він зазначив, що доки неможливо оцінити збитки, завдані екології, "проте вже зараз можна сказати, що це катастрофа регіонального масштабу".
Нафтовидобувна платформа, що належить ВР, затонула в Мексиканській затоці біля берегів Луїзіани 24 квітня, через два дні після вибуху, що стався на ній, і сильної пожежі. До цих пір зниклими без вісти вважаються 11 робітників із 126 осіб, які перебували на платформі у момент вибуху. За підрахунками фахівців, тисячі барелів нафти щодня потрапляють в Мексиканську затоку.
Хвилі і сильний вітер заважають боротися з величезною плямою на поверхні океану. За словами експертів, загроза екологічної катастрофи стає усе більш реальною у зв'язку з тим, що нафта досягла прибережної смуги США. У штатах Луїзіана, Флорида і Алабама оголошений режим надзвичайного стану.
Президент США Барак Обама, який прибув у неділю до Луїзіани, пообіцяв, що американський уряд зробить все можливе для ліквідації наслідків аварії. Він поклав відповідальність за подію на BP. У заяві Білого дому наголошується, що компанія "Несе повну відповідальність по оплаті всіх витрат на боротьбу з наслідками аварії".
Б.Обама дав доручення міністрові внутрішніх справ Кену Салазару провести всебічне розслідування аварії і надати свою доповідь в місячний термін.
Глава BP Тоні Хейворд заявив, що компанія відчуває "абсолютну відповідальність" за ліквідацію наслідків витоку нафти в Мексиканській затоці. Компанія готується до гіршого сценарію на випадок, якщо ліквідація наслідків аварії на нафтовій платформі потребуватиме двох або трьох місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас