Навряд чи Афіни повернуть Німеччині кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навряд чи Афіни повернуть Німеччині кредити

Казна та Політика
2206
Німецька преса коментує заходи ЄС з запобіганню державному банкротству Греції. Так, газета Die Welt пише:
Яке сумне видовище! Прем'єр-міністр Греції виголосив слізну промову, в якій пообіцяв заощадити мільярди. І вже через пару хвилин Брюссель охарактеризував перераховані заходи як "солідні" і рекомендував виділити Греції багатомільярдну допомогу.
В найближчі 3 роки ця акція порятунку, видно, обійдеться німецькому платникові податків у декілька десятків мільярдів євро. Тому що навряд чи доводиться чекати, що Афіни коли-небудь повернуть Німеччині кредити, видані під гарантії німецької держави.
Втім, вчорашній день був чорним днем не лише для Німеччини, але і для всієї Європи. Багатомільярдна допомога Греції - це визнання неспроможності ЄС по всіх статтях.
Такий докір в свою адресу доведеться вислухати урядам інших країн ЄС, у тому числі й Німеччині. Вони, замість того щоб жорстко дотримуватися Маастрихтських домовленостей, просто пустили всі на самоплив. Самозвані охоронці стабільності єврозони лише вдавали, що дотримуються бюджетної дисципліни. Насправді ж дефіцити їхніх держбюджетів неухильно зростали.
А Комісії ЄС доведеться визнати, що вона брала участь у цій безвідповідальній грі.
Ясно одне: Греція сильно зміниться. ЄС і МВФ мають намір виділити Афінам 120 мільярдів євро - суму, яку ще недавно і уявити собі було неможливо. У відповідь Греція зобов'язалася здійснити жорстокі заходи економії. В результаті після всіх скорочень і підвищень податків доходи багатьох греків скоротяться на добру третину. Їх життя зазнає кардинальних змін. Люди стануть біднішими.
Страждати від поборів будуть головним чином прості люди, які і так завжди платили всі податки. Вони розуміли, що так Греція довго не протягне. Тому вони поставилися з довірою до прем'єр-міністра Папандреу. Цю довіру він неабиякою мірою вже втратив. Тепер Папандреу не має права на помилку.
Зараз греки все ще перебувають в шоку. А що буде, коли шок мине? Яка буде їх реакція - масові протести чи ж розуміння?
Сьогодні питання полягає не в тому, чи зможе Греція зупинити зростання своїх боргів, а в тому, чи готова Німеччина як найбільша країна єврозони і бастіон фінансової стабільності всіма силами підтримати європейський валютний союз. Адже не випадково, що євро був введений якраз тоді, коли процес глобалізації різко прискорився, а конкурентна боротьба з Східною Європою і Азією загострилася.
Після того, як ситуація на ринках нормалізується, тим більше що рішення про заходи допомоги Греції вже прийняте, країнам єврозони слід було б скористатися перепочинком, аби підвищити стійкість європейського валютного союзу до криз. І Німеччина в цьому процесі має відігравати провідну роль.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас