Президент Естонії: ЄС та Росія повинні укласти новий договір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Естонії: ЄС та Росія повинні укласти новий договір

350
Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес висловився за укладення нового договору між Європейським союзом і Росією.
На зустрічі з міністром закордонних справ Латвії Айвісом Ронісом, що відбулась в Таллінні в понеділок, Ільвес заявив, що "ЄС і Росія потребує нового договору, який був би всеосяжним і таким, що юридично зобов'язував би", повідомили - в прес-службі глави держави.
За словами президента, "для Естонії важливо, аби між Європейським союзом і Росією було спілкування у прямому розумінні цього слова - аби на кордоні була можливість пропуску".
"Це наша спільна турбота, і наша робота не лише між Естонією і Росією, але і між Естонією, Росією і Латвією, аби законний перетин кордону був за можливості простим, але в той же час упевнено було перекрито перехід кордону нелегалами", - підкреслив глава держави.
Президент Естонії і глава МЗС Латвії висловили задоволення тим, що в документах про створення єдиної зовнішньополітичної служби ЄС підкреслена необхідність дотримання принципу географічної рівноваги. Вони позитивно оцінили вже виконану роботу з підготовки нової стратегічної концепції НАТО.
На зустрічі глави МЗС Латвії, що відбулася того ж дня, з його естонським колегою Урмасом Паетом була розглянута можливість співпраці двох країн в рамках Східного партнерства.
Як повідомив Пает, Естонія у віддаленій перспективі хоче створити в Таллінні центр підготовки Східного партнерства.
На його думку, "Європейський союз повинен проявити відносно східного партнерства активнішу позицію."
Він висловив готовність залучити до цієї діяльності і фахівців з Латвії.
"Ми можемо зосередитися на програмах, які дають відчутний результат, наприклад, на адмініструванні прикордонної діяльності, боротьбі з корупцією або підтримці малих підприємств, які могли б цілеспрямовано допомогти процесам реформування держав-партнерів", - сказав глава МЗС Естонії.
До програми Східного партнерства входять Вірменія, Азербайджан, Грузія, Україна, Молдова і Білорусь. Її головною метою є зближення цих країн з ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас