Цушко назвав чотири цілі підвищення акцизу на спиртне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цушко назвав чотири цілі підвищення акцизу на спиртне

360
Підвищення акцизів на алкоголь направлене не тільки на наповнення бюджету, але і на захист виробників високоякісного вина і кінцевих споживачів спиртного, а також на протидію нелегальному ринку алкоголю, заявив міністр економіки України Василь Цушко.
"Підвищення акцизних зборів відповідає чотирьом основним цілям. Перша - наповнення бюджету. Друга - захист вітчизняних виробників високоякісних натуральних і марочних вин, конкурентоспроможних на зовнішніх ринках. Третя - боротьба з низькоякісним алкоголем і захист прав споживачів. Четверта - протидія нелегальному ринку сірого спирту та алкоголю, створення перешкод корупційним схемам", - заявив міністр.
При цьому він розповів, як саме зміна механізму нарахування акцизу на кріплені вина вплине на нелегальний обіг спиртного в країні.
"Вино, яке в народі називають "шмурдяком", кріплять пшеничним спиртом-ректифікатом, у нього додають цукор, - розповів міністр. - однією з найгостріших проблем нашої держави та акцизної політики було те, що на пшеничний спирт для виробництва горілки встановлювався високий акциз. А на спирт для виробництва вина акциз не встановлювався: - збір йшов із пляшки. Внаслідок чого виходило, що вартість акцизу з літра спирту для горілки була в кілька десятків разів вища, ніж зі спирту, який закуповується для міцних вин!".
За словами Цушка, наявність двох різних закупівельних цін заохочувала зростання нелегального ринку спирту і нелегального алкоголю.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас