Депутат Омельченко (БЮТ) пропонує Раді розслідувати можливе вчинення злочинів Януковичем для його імпічменту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат Омельченко (БЮТ) пропонує Раді розслідувати можливе вчинення злочинів Януковичем для його імпічменту

Казна та Політика
500
Депутат Верховної Ради, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко пропонує парламенту створити спеціальну тимчасову слідчу комісію з розслідування діянь Президента Віктора Януковича, які, можливо, містять ознаки злочинів, і розгляду питання про відсторонення його з посади Президента в порядку імпічменту.
Про це сказано в проекті постанови №6366, зареєстрованому в Раді 30 квітня.
Комісію пропонується створити з метою проведення депутатського розслідування й напрямку матеріалів і висновків комісії у Верховний Суд для отримання висновків про те, чи містять діяння, у яких обвинувачується Янукович, ознаки державної зради чи іншого злочину.
Терміном діяльності комісії пропонується встановити 6 місяців, а її попередній звіт заслухати в липні.
Головою комісії пропонується обрати самого Омельченка.
У пояснювальній записці до проекту зазначається, що підставою для його реєстрації в Раді було підписання Януковичем угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року.
Автор зазначає, що деякі юристи, науково-експертне управління апарату Ради, а також профільний парламентський комітет висловили сумніви відносно конституційності підписаної угоди.
"Правовий аналіз діянь Президента Януковича, висновків комітетів Верховної Ради, головного науково-експертного управління Верховної Ради, юристів про підписання згаданої угоди, на мою думку, дають підстави зробити висновок, що в діях Президента України Януковича є ознаки злочинів, передбачених ст. 111 (державна зрада), ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу", - сказано в записці.
Крім цього, депутат вважає, що ознаки злочинів містяться й у зробленій Януковичем заяві про те, що Голодомор 1932-33 років несправедливо вважати фактом геноциду українського народу.
Як повідомляло агентство, відповідно до Конституції, Президент може бути відсторонений з посади парламентом у порядку імпічменту у разі вчинення ним державного злочину або іншого злочину.
Питання про відсторонення Президента з посади в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту.
Для проведення розслідування Рада створює спеціальну тимчасову комісію, до складу якої включається спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.
За наявності підстав парламент не менше ніж 300 голосами приймає рішення про обвинувачення Президента.
Рішення про відсторонення Президента з посади в порядку імпічменту приймається Радою не менш ніж 3/4 від її складу після перевірки справи Конституційним Судом.
21 квітня Україна й Росія домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії на севастопольській базі на 25 років до 2042 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас