Скасування квот загрожує українській музиці зникненням з радіоефіру? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування квот загрожує українській музиці зникненням з радіоефіру?

Казна та Політика
389
В Українській народній партії вважають, що скасування в телеефірі квоти на українську музику завдасть шкоди розвитку національного шоу-бізнесу. Як повідомили в прес-службі УНП, таку думку висловив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України, член правління Української народної партії Віталій Шевченко, коментуючи зареєстрований в парламенті відповідний законопроект, ініційований депутатом від Партії регіонів Оленою Бондаренко.
"Регіони" готують справжній удар по музичній сфері України, адже зараз закон вимагає, щоб 50% телерадіоефіру заповнювалися творами українських авторів або виконавців, незалежно від мови виконання. Партія регіонів, яка піклується про російський інтерес більше, ніж про український, вирішила знищити ще й український шоу-бізнес", - сказав Шевченко.
На його думку, така законодавча ініціатива є "черговим кроком культурного геноциду, який покликаний зробити українців "придатком" росіян".
Шевченко вважає, що таким чином Партія регіонів використовує класичний механізм асиміляції - утиски національної мови і культури. "Норма щодо обов'язкового надання 50% телерадіоефіру музичним творам національних виконавців введена не лише в Україні, але і в інших європейських державах, зокрема, у Франції і Польщі, де є одна державна мова, яка відчуває сильний тиск з боку мов інших держав або мов емігрантів", - пояснив член Правління УНП.
На його думку, "планується ще одне зухвале порушення Конституції, яка надає державний статус українській мові".
У Верховній Раді 28 квітня зареєстровано законопроект, яким передбачається скасування обов'язкового надання 50% радіоефіру музиці українських авторів або виконавців.
Автором відповідного законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" є народний депутат від Партії регіонів Бондаренко.
На її думку, чинна редакція закону суперечить Європейської Конвенції про трансграничне телебачення, яка проголошує, що телерадіомовець мусить передбачати для європейських творів більшу частину його годин трансляції.
При цьому Бондаренко звертає увагу, що в міжнародних правових експертизах чинного закону відзначалося, що "музичні твори українських авторів або виконавців" належать до категорії "європейські твори", тому щодо них не можуть бути встановлені окремі квоти.
У зв'язку з цим автор законопроекту пропонує вилучити із статей 9 і 28 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” вимогу про дотримання телерадіоорганізаціями окремих квот на поширення музичних творів українських авторів або виконавців, а також вимогу до змісту програмних концепцій телерадіоорганізацій стосовно частки поширення музичних творів українських авторів або виконавців в щотижневому обсязі мовлення.
Бондаренко вважає, що прийняття цих змін "призведе до підвищення рівня плюралізму аудіовізуальних ЗМІ в Україні, завдяки різноманітності програм українських телерадіоорганізацій".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас