На здоров'я кожного українця припадає 160 дол. щороку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На здоров'я кожного українця припадає 160 дол. щороку

Казна та Політика
372
В Україні на 10 тис. жителів - 31 лікар, це навіть більше, ніж стандарт ВООЗ для країн з високим рівнем доходів. Але наша держава не в змозі прогодувати таку армію, тому в середньому кожен українець щороку докладає медикам $70 зі своєї кишені.
Згідно з даними ВООЗ, в світі в цілому на 10 тис. населення припадає 13 лікарів і 28 інших медичних працівників. При цьому якщо загалом кількість медичних працівників менше 23 на 10 тис., це говорить про недостатній розвиток медицини.
Для країн з рівнем доходів вище середнього оптимальний показник - 64. В Україні 10 тис. населення обслуговують 116 медпрацівників, це більш ніж в Австрії, Італії, Португалії і навіть Німеччині. Причому, якщо говорити про кількість безпосередньо лікарів, то в Європі стільки і більше мають лише пострадянські країни, Швейцарія і Греція. При цьому за кількістю лікарняних ліжок нас обігнали лише чотири країни в світі - Японія (140 на 10 тис.), Росія (97), Білорусь (125) і КНДР (132). У нас їх 87, тобто на одного лікаря припадає 115 українців. Якщо виражатися образно, то кожен українець три дні в році може хворіти під наглядом особистого лікаря.
Незважаючи на такі прекрасні показники, українців катастрофічно не влаштовує наша медицина. Згідно з результатами опитування жителів різних країн про те, як вони оцінюють дії влади в соціальній сфері, проведеного Program on International Policy Attitudes, 95% опитаних українців незадоволені медичним обслуговуванням. Що загалом не дивно: прогодувати армію з 147 тис. лікарів, 388 тис. сестринського персоналу в 2500 лікарнях і майже 3500 поліклініках український бюджет не в змозі. Хоча на це і витрачається до 4% ВВП. Утримання одного українця лише в стаціонарі обходиться казні в 70–100 грн. на день. Тому ми змушені багато чого оплачувати самостійно. Це характерно для країн з низьким рівнем доходів. За даними ВООЗ, в світі фінансування охорони здоров'я із зовнішніх ресурсів (так делікатно міжнародні експерти називають хабарі) досягло 17%, а в деяких країнах цей показник доходить до 75%. В Україні, звичайно, все не так критично, але приватні витрати на охорону здоров'я у нас складають майже 45% від загальних витрат. Тобто тоді як держава витрачає на охорону здоров'я одного українця близько $89, самі українці ще щороку доплачують по $71 кожен. Отримані в сумі $160 цілком відповідають витратам на охорону здоров'я в державах з середнім рівнем доходів, а загальні витрати України на охорону здоров'я вже по факту досягли 7% ВВП. Це рівень таких країн, як Литва, Латвія, Польща, Словаччина і навіть Люксембург.
Ось тільки хорошої медицини у нас все одно немає. Експерти кажуть, що це відбувається з трьох причин. Перша - роздута армія медичних працівників, яка тягне з держави фінанси, розпилявши їх. У результаті, через те, що кожному окремо взятому лікареві з бюджету в середньому перепадає близько 800 грн. на місяць, за ці гроші надавати якісні послуги ніхто не хоче. Другий момент - потрібно не лише мати гроші, потрібно ще і правильно ними розпоряджатися. Щороку Рахункова палата і КРУ звітують про бездарне використання керівництвом лікарень виділених їм коштів, але політика держави в цьому відношенні не міняється. І третє - відсутність практики медичного страхування. У нас показник частки витрат приватного страхування в загальних витратах на медицину в 3,5 разу менше, ніж в середньому по країнах з низьким рівнем доходів - 1,2%, і порівнянний з Лаосом і Мозамбіком.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас