Криза в Греції: греків хочуть позбавити 13 і 14 зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза в Греції: греків хочуть позбавити 13 і 14 зарплати

Казна та Політика
1212
Уряд Греції у зв'язку з катастрофічною фінансовою кризою і загрозою дефолту в четвер, 29 квітня, зробив спробу погодити з лідерами профспілок і союзами працедавців пакет заходів жорсткої економії, аби виконати умови для отримання багатомільярдної допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ), Європейського Центробанку і Євросоюзу.
Програма економії, розрахована на 3 роки, буде оприлюднена імовірно 3 травня, проте деякі її деталі вже відомі. Так, агентство Reuters повідомляє, що уряд Греції вимагає відмінити 13 і 14 зарплату для держслужбовців і пенсіонерів, а пенсійний вік підняти до 67 років.
Держслужбовцям хочуть на 3 роки заморозити зарплату. Аналогічні заходи пропонується ввести і в приватному секторі. ПДВ хочуть підвищити з 21 до 23 відсотків. Це буде вже друге підвищення за поточний рік. Пропонується також підвищити податки на тютюн, алкоголь і пальне. Завдяки цим заходам планується заощадити 24 млрд євро.
Профспілки назвали плани уряду "жорсткими і гіркими". Проте міністр праці і соціального страхування Греції Андреас Ловердос в інтерв'ю газеті Financial Times констатував, що "рамок для маневрування не так вже багато - адже йдеться про те, аби врятувати країну від колапсу".
Ввечері 29 квітня сотні вчителів, обурених планами уряду, зробили спробу штурмувати міністерство фінансів. Проте поліція їх розігнала, застосувавши сльозогінний газ. Постраждалих немає, повідомляє агентство dpa. Біля будівлі парламенту близько 50 осіб в масках кидали каміння в поліцейських. Ті у відповідь застосували палиці. На 5 травня в Греції запланований 24-годинний страйк.
Експерти побоюються подальшого зростання незадоволеності. Вони також сумніваються в тому, що уряду вдасться провести заплановані ним заходи економії. Для порятунку Греції від фінансового краху країни ЄС мають намір лише протягом першого року надати їй до 30 млрд євро. Ще 15 млрд надасть МВФ.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас