"Ъ": АМКУ нададуть оскарження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": АМКУ нададуть оскарження

Казна та Політика
290
Перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова вчора повідомила, що в новій версії законопроекту "Про здійснення держзакупівель" передбачена передача Антимонопольному комітету (АМКУ) функцій оскарження тендерних процедур. Ця ініціатива - вимога Європейської комісії і, за словами одного з авторів документа, є умовою надання Україні фінансової допомоги від Єврокомісії і Світового банку. Пані Акімова зазначила, що новий проект може бути поданий до парламенту після свят - 11 травня. Президент Віктор Янукович вже надіслав листи прем'єр-міністрові Миколі Азарову і голові Верховної ради Володимиру Литвину з проханням прискорити процес доопрацювання документа і максимально спростити процедуру його прийняття.
Нагадаємо, закон було ухвалено в Раді 11 лютого, проте майже через місяць глава держави ветував його. Основною причиною відправки законопроекту на доопрацювання було створення при Мінекономіки, контролюючій сферу держзакупівель, органу оскарження тендерних порушень з надповноваженнями і непрозорою процедурою відбору його членів. Передбачалося, що до складу органу 50 на 50 увійшли б представники інститутів влади і експерти, кандидатури яких затверджували б у низці комітетів Верховної ради.
Ірина Акімова вважає, що АМКУ може стати більш незалежним органом оскарження, ніж спочатку пропонував парламент. "У комітеті є можливість здійснювати розгляд скарг, тому що всі претензії безпосередньо пов'язані з проблемою нерівних умов конкуренції", - пояснила вона. До того ж АМКУ вже контролював сферу тендерних процедур до 2008 року.
В Антимонопольному комітеті від коментарів вчора відмовилися. За словами керівника прес-служби Мінекономіки Ігоря Луценка, в міністерстві ще немає офіційної позиції з цієї пропозиції, але воно не заперечуватиме проти створення в комітеті органу оскарження.
Експерти погоджуються, що АМКУ може стати найбільш прийнятним варіантом у сфері оскарження порушень. Директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий вважає, що орган врегулювання суперечок в системі тендерних процедур повинен володіти блокуючими повноваженнями процесу закупівлі, але учасники торгів повинні мати можливість оскаржити його рішення. "Оскарження - досить серйозний процес у сфері закупівель, і якщо процедура оскарження буде не на рівні, замовники торгів чинитимуть беззаконня", - говорить президент Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для держпотреб Володимир Доброскок.
"До органу не повинні входити представники Мінфіну, Мінекономіки, КРУ, Держказначейства, оскільки вони створюватимуть конфлікт інтересів, - додає Гладкий.- Його членами повинні стати співробітники комітету, Міністерства юстиції, тобто люди, які знають юриспруденцію і знаються на питаннях закупівель".
При цьому фахівці пропонують зробити орган оскарження незалежним від інститутів влади. Проте його створення вимагає внесення змін до Конституції і ухвалення закону, що визначає повноваження і відповідальність нового органу. Пан Доброскок переконаний, що найбільш прозорий варіант проведення закупівель - через біржу, як це здійснюється в Росії. Така схема торгів спрощує контроль над формуванням конкурсної ціни і подачею заявок на участь в тендерах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас