Мінфін Росії приховує інформацію про доходи і витрати Резервного фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Росії приховує інформацію про доходи і витрати Резервного фонду

Казна та Політика
250
Інформація про доходи і витрати Резервного фонду РФ буде засекречена до 1 лютого 2012 року, повідомляє сайт specletter.com, із посиланням на директора Інституту проблем глобалізації Михайла Делягіна.
За його відомостями, відповідна постанова уряду була підписана прем'єром Володимиром Путіним 21 квітня.
Згідно з цим документом в найближчі два роки Міністерство фінансів не буде зобов'язане публікувати в інтернеті дані про величину активів Резервного фонду і Фонду національного добробуту, дані про обсяг коштів, що надійшли на їх рахунки, про те, де вони розміщені і як використовуються. Крім того, аж до 1 січня 2013 року Мінфін перестане розміщувати на своєму сайті і інформацію про розміри і напрями витрачання нафтогазових доходів бюджету.
За словами Делягіна, це пов'язано з тим, що зараз починається прискорене проїдання Фонду національного добробуту і в першу чергу Резервного фонду. Крім того, можливо, що з цими грошима відбуватимуться якісь неприємні речі - вони вкладатимуться в щось незрозуміле, нераціональне. Аби ні перед ким не звітувати, потрібно цю справу приховати.
Прибутковість цих фондів раніше була досить високою. І Мінфін мав право вкладати їх кошти в досить екзотичні цінні папери - на зразок державних облігацій Греції і Португалії. Зараз вони втрачають рейтинг - особливо португальські. Ймовірно, цей процес триватиме і далі. З цих і багатьох інших причин, швидше за все, прибутки російських фондів змінилися збитками. Ці збитки владі не хочеться показувати, не хочеться пояснювати, звідки вони виникли. Тому, природно, Мінфін вирішив закрити всю інформацію, а уряд йому в цьому допомагає.
В прес-службі Мінфіну із цього приводу заявили, що рішення уряду викликане тим, що до вказаних дат поповнення Резервного фонду і ФНД не передбачається. Мовляв, до 2012 року, власне, і публікувати на сайті буде нічого.
"Судячи з усього, уряд виходить з того, що фонди у нас худнуть, а багато зобов'язань перед населенням не виконано. В уряді інколи роблять сміливі заяви, що грошей вистачає. Але насправді їх вже немає", - прокоментував заступник голови Комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Віктор Ілюхін. У цій ситуації влада явно не зацікавлена розкривати дані про обсяги коштів в Резервному фонді і Фонді національного добробуту, побоюючись, що інформація про їх різке скорочення викличе паніку в суспільстві. Менше знаєш - краще спиш.
Відомий фінансист, колишній перший заступник голови правління Центрального банку Росії Сергій Алексашенко називає дії виконавчої влади "страусиною політикою". "Страус зариває голову в пісок і вважає, що його не видно - говорить Алексашенко. - Так само і тут: люди засекретили інформацію і вважають, що її неможливо дізнатися. Але вони помиляються". За його словами, більш-менш точно розрахувати розміри Резервного фонду можна на основі інших джерел.
Бажання міністерських чиновників приховати ці відомості зрозуміле: статистика використання Резервного фонду показує реальний розмір дефіциту бюджету - тобто, скільки грошей залишилося в уряду. В той же час складно сказати, чому інформація закрита до 1 лютого 2012 року. Можливо, прикинули, що до цієї дати і Резервний фонд, і Фонд національного добробуту будуть остаточно вичерпані.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас