ЄС запропонував Україні список реформ: Справа за владою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС запропонував Україні список реформ: Справа за владою

Казна та Політика
815
Єврокомісія передала Україні перелік з 18 реформ, виконання яких дасть можливість залучити додаткову фінансову допомогу Україні від Європейського Союзу.
Про це повідомляє сьогодні інтернет-видання EUobserver.
Документ на 6 сторінках містить пропозиції конкретних заходів і можливу допомогу ЄС у відповідь на їх здійснення. Перелік включає політичні реформи, забезпечення макрофінансової стабільності, бізнес-клімату, реформи енергетичного сектора, цивільної авіації і захисту довкілля.
За даними видання, причиною створення переліку реформ стало бажання забезпечити, щоб "дружній до Москви" президент Віктор Янукович не лише декларував намір наближатися до ЄС, але і займався імплементацією програми інтеграційних реформ.
Комісар ЄС з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюлє, виступаючи в Європарламенті, відзначив, що перелік реформ не замінить Україні угоду про асоціацію, проте допоможе укласти її.
EUobserver також повідомляє, що заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю виданню поскаржився на те, що ЄС "не знає, що робити з Україною". При цьому, за словами Єлісєєва, "дуже прагматичне" нове керівництво України може розвивати тісніші економічні зв'язки з Росією, якщо ЄС не запропонує "реальних внесків".
Видання відзначає, що в перелік реформ Єврокомісії включені конкретні пропозиції, зокрема, намір надати Україні макрофінансову допомогу 610 мільйонів євро після відновлення співпраці України з МВФ, 10 мільйонів євро - для реформування судової системи України з метою забезпечення незалежності суддів, а модернізація газотранспортної системи може залучити значні інвестиції з Європи в розмірі до 2,5 мільярдів євро.
За словами Штефана Фюлє, перелік має стати інструментом "політичного напряму" для нового українського уряду.
Крім того, єврокомісар відзначив, що заяви нового українського уряду про європейські реформи звучать обнадійливо, проте його особистий оптимізм залежатиме від дій, а не від слів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас