"Ъ": Інвестиційна привабливість облгазів зросте — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Інвестиційна привабливість облгазів зросте

Енергетика
333
Нацкомісія регулювання електроенергетики вирішила переглянути тарифи газопостачальних компаній (облгазів) на транспортування природного газу по розподільних трубопроводах і на його постачання за регульованим тарифом. Так, з 1 травня загальний тариф на транспортування газу підвищено на 22,95%, до 150 грн. за тисячу кубометрів, середньозважений тариф на транспортування газу по розподільних трубопроводах - на 34,4%, до 109,3 грн. за тисячу кубометрів, середньозважений тариф регульованих постачань газу - на 8,7%, до 37,5 грн. за тисячу кубометрів. Водночас середньозважений тариф на транспортування газу по магістральних трубопроводах залишився незмінним - 40,7 грн. за тисячу кубометрів. За даними НКРЕ перегляд тарифів дозволить збільшити загальну виручку обленерго на 1,7 млрд грн. на рік.
Тарифи для облгазів не переглядались із 2008 року, пояснив рішення комісії голова НКРЕ Сергій Тітенко: "За цей час підвищилися витрати облгазів, які необхідно врахувати: амортизаційні відрахування, матеріальні витрати, закупівля газу для виробничо-технічних потреб та інші". Зокрема, ціна газу, використовуваного облгазами для технологічних потреб, підвищилася з 934,7 грн. за тисячу кубометрів в 2008 році до 2020 грн. за тисячу кубометрів в 2009 році. Крім того, на 5,5% виріс фонд оплати праці. За словами пана Тітенка, підвищення тарифів для облгазів не позначиться на ціні природного газу для кінцевих споживачів: "Це станеться за рахунок 'Нафтогазу', який змушений буде знизити відпускні ціни". У прес-службі НАК від коментарів відмовилися.
Голова правління "Вінницягаза" Ігор Марчак говорить, що з 2008 року транспортування газу кінцевим споживачам України збиткове. "Змінити ситуацію може підвищення тарифів в два рази, про що ми і просили НКРЕ", - додає він. Також облгази просили комісію розглянути можливість введення поняття "Інвестиційна складова", яка існує в енергозабезпечуючих компаній (обленерго), розповіли в "Миколаївгазі". "Це дозволяє обленерго, на відміну від облгазів, генерувати кошти для інвестицій в модернізацію електричних мереж. А ми змушені шукати кошти для модернізації, що призводить зокрема до заборгованостей перед 'Нафтогазом' за наданий нам газ", - говорить Ігор Марчак. Як уточнили в НКРЕ, комісія має намір повторно повернутися до перегляду тарифів для облгазів в травні-червні. Тоді ж, за словами Сергія Тітенка, облгазам може бути дозволено постачати газ промисловим споживачам: "Для цього вже є відповідне доручення Кабінету міністрів".
На думку провідного експерта Центру ім. Разумкова Володимира Омельченка, дії НКРЕ спрямовані швидше за все на підвищення інвестиційної привабливості українських обгазов: "Не виключено, що метою підвищення тарифів для облгазів є створення ґрунту для майбутніх інвестицій російських структур, у тому числі 'Газпрому', для входження на український ринок кінцевого споживача газу". Слід зазначити, що вчора міністр енергетики РФ Сергій Шматко заявив про зацікавленість Росії у виході на роздрібний ринок України, нагадавши, що в "Газпрому" в Україні створено 100-відсоткове дочірнє підприємство - "Газпром збут Україна".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас