Греки оскаржують "викидний" кредитний рейтинг країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греки оскаржують "викидний" кредитний рейтинг країни

Казна та Політика
427
В Греції рішення міжнародного рейтингового агентства Standard & Poors справило враження бомби, що розірвалася. Це пряме вираження недовіри уряду країни. Для оздоровлення бюджету Греції необхідно провести надзвичайно жорсткі і непопулярні реформи. Але чи зуміє він здолати опір населення?
Офіційний представник уряду Греції Георгіос Петалотіс запевняє, що рішення агентства Standard & Poors було необґрунтованим, що "вклади в Греції абсолютно безпечні, банківська система Греції здорова, хто б що не говорив..."
Міністр фінансів Греції Георгіос Папаконстантіну ще кілька днів тому зривав сміх на прес-конференціях обіцянками, що фінансові спекулянти, які атакували його країну, програють останню сорочку. Він і тепер упевнений, що всі проблеми удасться вирішити в самий найближчий час, лише не можна більше втрачати часу. Греція, за словами міністра, веде успішні переговори про те, які заходи необхідно зробити, аби затвердити програму економії на найближчі три роки.
Переговори з грецьким урядом ведуть керівництво Міжнародного валютного фонду, Європейського центрального банку і уряду окремих країн ЄС, у тому числі Німеччини. В цілому вони готові надати Греції багатомільйонні кредити, але лише за умови жорстких реформ в країні. Вже зараз експерти упевнені, що цих кредитів буде недостатньо.
Рейтингове агентство Standard & Poors гасить цей оптимізм жахливими цифрами. Державна заборгованість Греції вже зараз досягла 124 відсотків ВВП, а наступного року підвищиться до 131 відсотка. По-перше, Греція змушена витрачати гігантські суми на обслуговування боргів, по-друге, населення країни не хоче реформ.
В країні не стихають мітинги протесту і страйку. У вівторок в Афінах зупинився весь громадський транспорт: співробітники протестували проти плану уряду підвищити пенсійний вік з 61 до 63 років. Для порівняння, в Німеччині офіційний вік виходу на пенсію - 65 років, найближчими роками він поступово зросте до 67 років. Страйкували і водії таксі. В першу чергу проти посилення податкового контролю.
Ухилення від податків в Греції - національний спорт. Економічне і соціальне життя країни уражені корупцією. В списку Transparency international Греція займає 57 місце, поряд з Литвою і Польщею, Німеччина - 14. Причому левову частку хабарів отримують державні службовці. Бюрократичний апарат непомірно роздутий, працює повільно і непрофесійно.
Радикальних змін хочуть багато в Греції, але лише в тому випадку, якщо вони не стосуються їх самих. Дві найкрупніші профспілки Греції вже готують загальний страйк держслужбовців і співробітників приватних підприємств 5 травня.
Злегка завуальовані пропозиції деяких європейських політиків про те, щоб Греція вийшла з єврозони, міністр фінансів Георгіос Папаконстантіну з обуренням відмітає. Він підкреслює, що "Греція була і залишиться членом єврозони".
Зниження довгострокового кредитного рейтингу Греції дійсно загрожує викликати ефект доміно. Погіршились кредитні ставки для Португалії. На черзі Ірландія, Іспанія і Італія. Тому офіційний представник уряду Греції Георгіос Петалотіс не без підстав вказує, проблема тепер стосується не лише Греції - вона стала загальноєвропейською. Тому, закликає Петалотіс, європейцям слід було б проявити більше розуміння.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас